Leger uten grenser fikk Nobelprisen i dag

I dag fikk organisasjonen Leger uten grenser Nobels fredspris i Oslo rådhus. De benyttet anledningen til å komme med flengende kritikk av Russlands krig i Tsjetsjenia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år på 10-årsdagen for Alfred Nobels død deles Nobels fredspris ut i Oslo. I år var det organisasjonen Leger uten grenser som ble tildelt prisen for sitt banebrytende arbeid på flere kontinenter.

Selve seremonien fant sted i Oslo rådhus klokka 13.00 i dag og varte fram til 14.15. Etterpå skal Leger uten grenser og Amnesty demonstere utenfor den russiske ambassaden mot krigføringen i Tsjetsjenia.

- Den russiske hæren viser praktisk talt ingen respekt for internasjonal humanitær lov, sier James Orbinsky, president for Leger uten grenser.

- Det kan vi ikke gjøre noe med, men vi kan snakke om det, understreker han.

Klokka 15.30 skal Orbinsky møte statsminister Kjell Magne Bondevik og Stortingets Utenrikskomité. Klokka 18.00 går det tradisjonelle fakkeltoget fra Youngstorget, og 18.45 vil representanter for Leger uten grenser tenne en «fredsstjerne» på Løvebakken. Kveldens høydepunkt blir en stor nobelmiddag på Grand hotell.

Leger uten grenser vil bruke nobelpengene til et fond som skal bekjempe sykdommer som malaria, tuberkulose og sovesyke. Disse sykdommene sprer seg i fattige land, og får ofte liten oppmerksomhet av legemiddelindustrien.

Leger uten grenser ble startet for 30 år siden av 10 leger som var frustrert over Røde Kors' stille nøytralitet, skriver CNN. Organisasjonen er kjent for sin frittalenhet.

- Helt siden Leger Uten Grenser (MSF) ble stiftet i 1971, har vi bekjempet forestillingen om at taushet er det samme som nøytralitet. Vi er ikke sikre på om ord kan redde liv, men vi vet at taushet kan drepe, sier Orbinski.