KRITISK: I et åpent brev til justisminister Anders Anundsen kommer Leger uten grenser med knallhard kritikk av regjeringens beslutning om å ta imot 1000 flyktninger fra Syria - og at skadde velges bort. Her generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KRITISK: I et åpent brev til justisminister Anders Anundsen kommer Leger uten grenser med knallhard kritikk av regjeringens beslutning om å ta imot 1000 flyktninger fra Syria - og at skadde velges bort. Her generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Leger uten grenser i åpent brev til ministeren: - Politikken går på tvers av retten til et liv

Raser mot Syria-avgjørelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et åpent brev til justisminister Anders Anundsen kommer Leger uten grenser med knallhard kritikk av regjeringens beslutning om å ta imot 1000 flyktninger fra Syria - og at skadde velges bort.

- Det er 1000 flyktninger fra Syria vi har sagt ja til i år, og det er det vi forholder oss til, sa statssekretær Himanshu Gulati (Frp) i Justisdepartementet til NTB på tirsdag.

Utlendingsdirektoratet har gjennomført uttaksturer til Jordan, Libanon og Tyrkia for å velge ut hvem som får komme til Norge - og sårede fra Syria velges bort. Det er en praksis som SV tidligere denne uka omtalte som «skammelig og uakseptabel», og også KrF og Venstre mener er uakseptabel.

Blir stengt inne I brevet kommer Leger uten grenser med hard kritikk av dette. De beskriver hvilke knallharde forhold flyktningene tvinges til å leve i - og stiller spørsmålstegn ved hvorfor Norge velger å overse dette.

«(...) flyktninger blir stengt inne i interneringsleirer opptil 18 måneder, under uverdige forhold og ofte uten skikkelig helsehjelp. Mottakene var overbefolket, hadde dårlige hygiene, ingen eller lite oppvarming, og det manglet varmt vann og ventilasjon. Dermed utviklet  disse menneskene - mødre, fedre, besteforeldre og barn - som var stuet inne, ofte luftveisinfeksjoner, mage- og tarminfeksjoner, muskel- og skjelettproblemer, hudsykdommer og tannproblemer. Men også mental helse blir påvirket av de elendige forholdene på mottakene. Mange hadde allerede hatt traumatiske opplevelser, og får ikke hjelp for dette (...)»

Det gjelder også transittland som Bulgaria og Hellas - der de syriske flyktningene er innom på sin vei mot trygghet.

«I over seks år arbeidet Leger Uten Grenser med å yte medisinsk hjelp før greske myndigheter selv begynte å gjøre noe. Konklusjonen var klar: ellers friske mennesker ble syke av å tilbringe sine liv under disse forholdene.  I dag føler vi oss tvunget til å henvende oss til Norge for å understreke de reelle, medisinske følgende av å avvise disse flyktningene. Det er nettopp de med størst behov som bør få hjelp først, akkurat slik en bredt vedtatt norsk humanitær politikk sier vi skal gjøre.»

Til slutt konkluderer organisasjonen slik:

- Å diskvalifisere flyktninger begrunnet i deres dårlige helse går på tvers av medisinsk etikk, og også hele det humanitære prosjekt - retten til et liv og til verdighet. 

KREVENDE: Syriske flyktninger i en flyktningeleir i Libanon høster gulrøtter for å få litt mat. Foto: AFP / NTB scanpix
KREVENDE: Syriske flyktninger i en flyktningeleir i Libanon høster gulrøtter for å få litt mat. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Også andre organisasjoner har kommet med lignende kritikk.

Tre krav På onsdag kom det fram at Amnesty har skrevet brev til alle stortingsrepresentanter der de oppfordrer til Syria-dugnad. I brevet ber Amnesty stortingsrepresentantene om støtte til tre krav:

• Norge må ta imot minst 5000 overføringsflyktninger fra Syria

• Norge lar et ytterligere stort antall flyktninger fra Syria få midlertidig opphold på særskilt grunnlag, slik man gjorde under blant annet Bosnia-krigen

• Norge innfører fleksible visumordninger som blant annet gjelder helse, utdanning og arbeid.

- Amnesty International er dypt urovekket over at det så langt ikke har vært politisk vilje i Norge til å ta større ansvar for å ta imot flyktninger fra Syria enn en kvote på 1000 flyktninger, hvorav 500 blir tatt fra den ordinære flyktningkvoten, heter det i brevet fra Amnesty Internationals generalsekretær John Peder Egenæs, ifølge NTB.