Leger uten grenser i åpent brev til ministeren: - Politikken går på tvers av retten til et liv

Raser mot Syria-avgjørelse.

KRITISK: I et åpent brev til justisminister Anders Anundsen kommer Leger uten grenser med knallhard kritikk av regjeringens beslutning om å ta imot 1000 flyktninger fra Syria - og at skadde velges bort. Her generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KRITISK: I et åpent brev til justisminister Anders Anundsen kommer Leger uten grenser med knallhard kritikk av regjeringens beslutning om å ta imot 1000 flyktninger fra Syria - og at skadde velges bort. Her generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et åpent brev til justisminister Anders Anundsen kommer Leger uten grenser med knallhard kritikk av regjeringens beslutning om å ta imot 1000 flyktninger fra Syria - og at skadde velges bort.

- Det er 1000 flyktninger fra Syria vi har sagt ja til i år, og det er det vi forholder oss til, sa statssekretær Himanshu Gulati (Frp) i Justisdepartementet til NTB på tirsdag.

Utlendingsdirektoratet har gjennomført uttaksturer til Jordan, Libanon og Tyrkia for å velge ut hvem som får komme til Norge - og sårede fra Syria velges bort. Det er en praksis som SV tidligere denne uka omtalte som «skammelig og uakseptabel», og også KrF og Venstre mener er uakseptabel.

Blir stengt inne I brevet kommer Leger uten grenser med hard kritikk av dette. De beskriver hvilke knallharde forhold flyktningene tvinges til å leve i - og stiller spørsmålstegn ved hvorfor Norge velger å overse dette.

«(...) flyktninger blir stengt inne i interneringsleirer opptil 18 måneder, under uverdige forhold og ofte uten skikkelig helsehjelp. Mottakene var overbefolket, hadde dårlige hygiene, ingen eller lite oppvarming, og det manglet varmt vann og ventilasjon. Dermed utviklet  disse menneskene - mødre, fedre, besteforeldre og barn - som var stuet inne, ofte luftveisinfeksjoner, mage- og tarminfeksjoner, muskel- og skjelettproblemer, hudsykdommer og tannproblemer. Men også mental helse blir påvirket av de elendige forholdene på mottakene. Mange hadde allerede hatt traumatiske opplevelser, og får ikke hjelp for dette (...)»

Det gjelder også transittland som Bulgaria og Hellas - der de syriske flyktningene er innom på sin vei mot trygghet.

«I over seks år arbeidet Leger Uten Grenser med å yte medisinsk hjelp før greske myndigheter selv begynte å gjøre noe. Konklusjonen var klar: ellers friske mennesker ble syke av å tilbringe sine liv under disse forholdene.  I dag føler vi oss tvunget til å henvende oss til Norge for å understreke de reelle, medisinske følgende av å avvise disse flyktningene. Det er nettopp de med størst behov som bør få hjelp først, akkurat slik en bredt vedtatt norsk humanitær politikk sier vi skal gjøre.»

Til slutt konkluderer organisasjonen slik:

- Å diskvalifisere flyktninger begrunnet i deres dårlige helse går på tvers av medisinsk etikk, og også hele det humanitære prosjekt - retten til et liv og til verdighet. 

KREVENDE: Syriske flyktninger i en flyktningeleir i Libanon høster gulrøtter for å få litt mat. Foto: AFP / NTB scanpix
KREVENDE: Syriske flyktninger i en flyktningeleir i Libanon høster gulrøtter for å få litt mat. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Også andre organisasjoner har kommet med lignende kritikk.

Tre krav På onsdag kom det fram at Amnesty har skrevet brev til alle stortingsrepresentanter der de oppfordrer til Syria-dugnad. I brevet ber Amnesty stortingsrepresentantene om støtte til tre krav:

• Norge må ta imot minst 5000 overføringsflyktninger fra Syria

• Norge lar et ytterligere stort antall flyktninger fra Syria få midlertidig opphold på særskilt grunnlag, slik man gjorde under blant annet Bosnia-krigen

• Norge innfører fleksible visumordninger som blant annet gjelder helse, utdanning og arbeid.

- Amnesty International er dypt urovekket over at det så langt ikke har vært politisk vilje i Norge til å ta større ansvar for å ta imot flyktninger fra Syria enn en kvote på 1000 flyktninger, hvorav 500 blir tatt fra den ordinære flyktningkvoten, heter det i brevet fra Amnesty Internationals generalsekretær John Peder Egenæs, ifølge NTB.

Her er brevet til justisministeren

Åpent brev til justisminister Anders Anundsen
 
I over 40 år har Leger Uten Grenser jobbet for å redde liv og lindre nød i noen av verdens verste kriser og katastrofer. Det har vi gjort etter de humanitære prinsipper: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Upartiskhet, prinsippet om at de som har størst behov skal få hjelp først, er også nedfelt i stortingsmelding 40 fra 2008 - det er altså norsk humanitær politikk. Det er derfor forstemmende at Norge nå, tilsynelatende, velger å luke ut de flyktningene fra Syria med størst medisinske behov. Det å drive humanitær politikk stopper ikke ved Norges grenser.
 
Den syriske konflikten er nå inne i sitt tredje år og over 100 000 menneskeliv har allerede gått tapt. Leger Uten Grenser og andre har dokumentert hvordan sivilbefolkningen lider, hvordan helsevesenet i landet har gått fra velfungerende til nå å ligge i ruiner. Er du syk finnes ingen medisiner og sykehusene er bombet. I dag kan en fødsel være livstruende i Syria, en halsbetennelse likeså. Barn blir ikke lenger vaksinert. Det er ikke rart befolkningen flykter, det er en naturlig menneskelig reaksjon hvis dine barns og ditt eget liv står på spill.
 
Til nå har i hvertfall 2.5 millioner syrere, dratt fra alt de eier og har for å komme seg unna et land hvor vold,  og krigshandlinger er dagligdags - og hva kommer de til?  
 
I april i år dokumenterte Leger Uten Grenser forholdene flyktninger møter om de klarer å komme seg inn i Hellas. I rapporten «Invisible Suffering» kommer det frem at flyktninger blir stengt inne i interneringsleirer opptil 18 måneder, under uverdige forhold og ofte uten skikkelig helsehjelp. Mottakene var overbefolket, hadde dårlige hygiene, ingen eller lite oppvarming, og det manglet varmt vann og ventilasjon. Dermed utviklet  disse menneskene - mødre, fedre, besteforeldre og barn - som var stuet inne, ofte luftveisinfeksjoner, mage- og tarminfeksjoner, muskel- og skjelettproblemer, hudsykdommer og tannproblemer. Men også mental helse blir påvirket av de elendige forholdene på mottakene. Mange hadde allerede hatt traumatiske opplevelser, og får ikke hjelp for dette, viser rapporten. I over seks år arbeidet Leger Uten Grenser med å yte medisinsk hjelp før greske myndigheter selv begynte å gjøre noe. Konklusjonen var klar: ellers friske mennesker ble syke av å tilbringe sine liv under disse forholdene.  
 
Også i Bulgaria var forholdene for blant annet syriske flyktninger katastrofale og i fjor måtte Leger Uten Grenser rykke inn med nødhjelpsteam for sikre liv og helse for flyktninger der. Etter syv måneder har nå bulgarske myndigheter vært seg sitt ansvar bevisst og Leger Uten Grenser har overlatt arbeidet til dem.  
 
Men vi vet at det blant flyktninger også er de som aldri kommer frem. 3 oktober i fjor sank en båt med menn, kvinner, barn og eldre utenfor den italienske øya Lampedusa. Over 350 av de om bord mistet livet. Opptrappingen av EUs grensekontroller til lands gjør at folk på flukt tar stadig mer risikable ruter, ofte til havs, når de forsøker å komme seg til Europa.
 
Etter det tragiske båtforliset ba Leger Uten Grenser EU om å hjelpe de aller mest sårbare. I dag føler vi oss tvunget til å henvende oss til Norge for å understreke de reelle, medisinske følgende av å avvise disse flyktningene. Det er nettopp de med størst behov som bør få hjelp først, akkurat slik en bredt vedtatt norsk humanitær politikk sier vi skal gjøre.
   
Å diskvalifisere flyktninger begrunnet i deres dårlige helse går på tvers av medisinsk etikk, og også hele det humanitære prosjekt - retten til et liv og verdighet.  
 

Anne-Cecile Kaltenborn & Bjørn Nissen

Generalsekretær og styreleder i Leger Uten Grenser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer