Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leger uten grenser mener legemiddelgigant bidrar til at barn dør unødvendig

Protesterer høylytt mot Pfizers priser på livreddende vaksiner i fattige land.

LANGER UT MOT LEGEMIDDELGIGANT: Leger uten grenser stilte opp utenfor hovedkvarteret til Pfizer for å demonstrere mot legemiddelgiganten som nekter å senke prisen på vaksine mot lungebetennelse i verdens fattigste land. Barnesenga var fylt med blomster for å minnes alle barna som dør som følge av lungebetennelse i fattige land og et opprop undertegnet av 400.000 mennesker. Foto: AP Photo/Seth Wenig
LANGER UT MOT LEGEMIDDELGIGANT: Leger uten grenser stilte opp utenfor hovedkvarteret til Pfizer for å demonstrere mot legemiddelgiganten som nekter å senke prisen på vaksine mot lungebetennelse i verdens fattigste land. Barnesenga var fylt med blomster for å minnes alle barna som dør som følge av lungebetennelse i fattige land og et opprop undertegnet av 400.000 mennesker. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer er en av verdens største selskaper. Onsdag samlet demonstranter organisert av Leger uten grenser seg utenfor hovedkvarteret i New York.

- Pfizer kutt prisen! Hva vil vi ha? Vaksiner! Hvor mye skal de koste? Fem dollar (drøyt 40 kroner)! ropte demonstrantene.

Med seg hadde de ei barneseng fylt med roser og nesten 400.000 underskrifter som krever at legemiddelselskapet kutter i prisene for vaksine mot lungebetennelse i fattige land. De håper at aksjonen skal Pfizer og GlaxoSmithKline, som er de eneste to selskapene som lager vaksinen, til å kutte prisene i fattige land.

- Rasende Toppsjefen i Pfizer, Ian Read, møtte ikke demonstrantene selv, men andre ansatte tok imot buskapet, barnesenga og underskriftene, skriver New York Daily News.

- Barna lider på grunn av vold, smittefare og feilernæring, og de dør oftest av infeksjoner i luftveiene og lungebetennelse. Det gjør meg trist når barn dør av årsaker utenfor vår kontrol. Det gjør meg rasende når de dør av sykdommer som kan behandles og forebygges, sa styreleder i den humanitære organisasjonen Leger uten grenser, Deane Marchbein, i en følelsesmessig appell til de ansatte i Pfizer som møtte demonstrantene.

- At Pfizer nekter å prise vaksinen mot lungebetennelse på et fornuftig nivå i u-land sørger effektivt for at livreddende forebygging er utenfor rekkevidde for millioner av barn. Det er på tide at Pfizer gjør sin del, er en god global aktør og tilbyr vaksinene på et rimelig nivå til verdens fattige, sier Marchbein.

Ifølge organisasjonen dør 2.500 barn under 5 år av lungebetennelse daglig i verden. I mange land koster vaksinen 10 dollar (omlag 82 kroner) eller mer.

- Vil redusere Pfizer sier på sin side at den aktuelle vaksinen, som er kjent som Prevenar 13, er en av de mest kompliserte å utvikle, og at det tar 2,5 år å lage én dose.

En talsmann for selskapet sier til New York Daily News at de bare tar 3,30 dollar (om lag 27 kroner) per dose i fattige land, og at dette vil bli redusert til 3,10 dollar (om lag 25,50 kroner) tidlig i 2017.

- Gjennom vår lagdelte prising jobber vi nært med myndighetene for å sikre at land har tilgang til våre vaksiner på en måte som tillater viderutvikling av livreddende vaksiner. Vi planlegger å dele mer om vår tilnærming til prising med offentligheten veldig snart, sier Pfizer-talsperson Dean Mastrojohn.


STERKT BUDSKAP: Demonstranter samlet seg utenfor hovedkvarteret til Pfizer i New York for å demonstrere mot det de mener er altfor høye priser på livreddende vaksiner i fattige land. Foto: AP Photo/Seth Wenig
STERKT BUDSKAP: Demonstranter samlet seg utenfor hovedkvarteret til Pfizer i New York for å demonstrere mot det de mener er altfor høye priser på livreddende vaksiner i fattige land. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!