- Leger uttaler seg i favør av den som har engasjert dem

Domstolsdirektør Tor Langbach vil endre urettferdig praksis i erstatningssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) - Det bør opprettes en form for rettsmedisinsk kommisjon for sivilretten, etter om lag samme mal som vi har hatt for strafferetten i over 100 år. Den vil kunne sikre at rettsmedisinske erklæringer holder mål, sier Tor Langbach, mangeårig tingrettsdommer og nå direktør for Domstoladministrasjonen i Trondheim.

Tøff dommeroppgave

De siste dagene har Dagbladet satt søkelyset på bruken av medisinsk sakkyndige i erstatningssaker etter nakkesleng. Flere advokater mener det går på rettssikkerheten løs at de samme konservative sakkyndige går igjen i sak etter sak.

Som dommer er ikke Tor Langbach i tvil om at medisinske sakkyndige trengs i disse sakene.

- Det er rimeligvis grenser for hva vi dommere kan ha kunnskap om, påpeker han.

Langbach synes det er vanskelig å dømme i disse sakene.

- Min rekord er sju uttalelser i samme sak, som spente fra tre til 75 prosent medisinsk invaliditet for samme person. Eneste mulighet retten har for å finne ut av slikt på en forsvarlig måte, er å legge de medisinske spørsmålene i hendene på en oppnevnt sakkyndig, sier Langbach.

Personlighet teller

KRITISK: - Advokaters forhold til leger er vel som til takstfolk: Man vet hvem man skal gå til for å få lav takst på huset når man skal skilles og kona skal betales ut, sier domstoldirektør Tor Langbach. Foto: NED ALLEY
KRITISK: - Advokaters forhold til leger er vel som til takstfolk: Man vet hvem man skal gå til for å få lav takst på huset når man skal skilles og kona skal betales ut, sier domstoldirektør Tor Langbach. Foto: NED ALLEY Vis mer

Men hvem skal retten oppnevne? Og blir partene enige om å akseptere den foreslåtte?

- Vi vet at det finnes sakkyndige som er mer pasientvennlige enn andre. Andre har en viss tendens til å uttale seg i favør av den som har foreslått eller har engasjert vedkommende, sier Langbach.

Han tror både forsikringsselskaper og advokater er seg bevisst hvem de foreslår som sakkyndige.

- Advokaters forhold til leger er vel som til takstfolk: Man vet hvem man skal gå til for å få lav takst på huset når man skal skilles og kona skal betales ut, sier Langbach.

Lener seg på sakkyndige

Han mener domstolenes dilemma er at de kjenner lite til slike usaklige forhold.

- Vi er også dårlig i stand til selv å evaluere den faglige gehalten i hva den sakkyndige skriver eller sier. Det er ofte lettere å forstå konklusjonen enn premissene, sier Langbach.

Foruten en ekstern kvalitetskontroll, ser han for seg et nasjonalt register av villige sakkyndige med CV.

- Leger uttaler seg i favør av den som har engasjert dem

- I dag må vi shoppe rundt for å finne villige mennesker, særlig fordi partene i en rekke saker ikke klarer å bli enige om personvalget, sier Langbach.

En tredje mulighet er skolering av fagfolk i rollen som sakkyndig.

- Et slikt utdanningstilbud har for eksempel eksistert for sakkyndige i barnevernssaker i noen år. Det virker bra, sier Langbach.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer