NYE METODER:  Norske forskere vil nå bruke botox mot klasehodepine. Foto: Colourbox
NYE METODER: Norske forskere vil nå bruke botox mot klasehodepine. Foto: Colourbox Vis mer

Leger vil bruke Botox mot klasehodepine

Botox er vel mest kjent for å bli brukt for å fjerne rynker og som en form for anti-aldringsmetode, men nå vil norske forskere bruke middelet til lindre ekstremt sterke hodepineanfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Trondheim (NTB): Klasehodepine er en av de mest smertefulle lidelsene som finnes. Smertene fra denne typen hodepine er så sterke at flere har tatt livet sitt når de har blitt for sterke.

Nå skal en helt ny behandlingsmetode der man sprøyter Botox inn i hjernen på pasientene prøves ut, melder forskning.no.

- Dette er den mest ekstreme formen for hodepine, og intensiteten i smertene er verre enn for migrenepasienter. Jeg har hatt pasienter som slår hodet i veggen av smertene, sier overlege og forsker Erling Tronvik ved Institutt for nevromedisin ved NTNU.

Tronvik, som også er knyttet til Nasjonalt kompetansesenter for hodepine ved St. Olavs hospital, har laget en ny behandlingsmetode i samarbeid med lege Daniel Bratbak og professor Ståle Nordgård.

Metoden går ut på legge en dose med Botox rundt en nerveknute i hjernen.

- Botox er en nervegift som stopper strømføringen i nervene. I teorien vil koblingen mellom to nerver i denne knuten reduseres eller oppheves. Virkningen varer fra tre til åtte måneder. Så må pasienten få en ny injeksjon. Vi har designet utstyret selv, sier Tronvik.

Nå skal i første omgang ti forsøkspersoner prøve ut metoden, og legene er optimistiske.

- I teorien så kan dette fungere, men det er ingen i verden som har gjort dette tidligere, understreker Tronvik overfor TV 2.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer