Leger vil ikke utføre omskjæring

Byrådet har pålagt sykehusene å utføre omskjæring av guttebarn. Men professor og urolog Sten Sander mener politikerne ikke kan tvinge legene til å foreta inngrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Foreldre som ønsker sine guttebabyer omskjært på sykehuset, kan møte på vanskeligheter. Det skyldes ikke bare kapasitetsproblemer. Urolog Sten Sander mener et stort flertall av legene er imot inngrepet av etiske grunner, ifølge Dagsavisen.

I et åpent brev til byrådsleder Fritz Huitfeldt, protesterer den nylig pensjonerte kirurgen og urologen

mot omskjæringspraksisen.

- Byrådet overser både store etiske problemstillinger og ressursmangel når de pålegger sykehusene å foreta omskjæringer, sier Sander til Dagsavisen.

Privatpraktiserende

Mange leger stiller ifølge Sander spørsmålstegn ved årsakene til at man skal påføre ellers friske barn en smertefull operasjon uten at det er behov for det medisinsk sett. Det oppstår komplikasjoner ved operasjonen i 10 prosent av tilfellene. Blødninger og infeksjoner er mest vanlig.

«Mange vil finne det irrasjonelt å fjerne en særlig sensitiv del av det mannlige kjønnsorganet med mulige konsekvenser for seksualfunksjonen i voksen alder» skriver Sander i brevet til byrådet. For stram hud på penis er en av de mulige komplikasjonene etter en omskjæring. At barna ikke har noen mulighet til selv å velge om de skal opereres eller ikke, gjør det ekstra vanskelig å foreta inngrepet, mener han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer