Leger ville drepe pasientene

Etterforsker barmhjertighetsdrap på 45 mennesker i New Orleans etter orkanen «Katrina».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre dager etter at orkanen Katrina oversvømte New Orleans, diskuterte leger og sykepleiere om de skulle utføre barmhjertighetsdrap på pasienter ved Memorial Medical Center i byen, hevder en lege og en oversykepleier ved sykehus, ifølge CNN

Nå etterforsker statsadvokaten i Louisiana påstandene, og har gitt ordre om at de 45 likene som ble funnet på sykehuset etter orkanen skal obduseres.

Noe skjedde

Politiet tror flere av de døde pasientene fikk injeksjoner av en eller annen dødelig gift. Det er spor etter denne giften statsadvokaten håper obduksjonene skal påvise.

- De fleste vet at det skjedde ting som ikke skulle skjedd, sier doktor Bryant King til CNN.

Han jobbet ved sykehuset mens tilstanden i området var som verst, men hevder han aldri så noe til de påståtte barmhjertighetsdrapene. Det han derimot så noe til, var de forferdelige tilstandene rundt seg. Uten strøm, og med svært lite rent vann og mat, ble situasjonen desperat.

- Vi fungerte ikke som noe sykehus lenger, vi var et oppholdssted, sier King.

Bekrefter snakket

SAMLET I KAPELLET: Da politi og hjelpemannskaper kom fram til sykehuset fant de blant annet 16 lik i sykehusets kapell. Nå etterforskes leger og sykepleiere ved sykehuset for barmhjertighetsdrap. Foto: Scanpix
SAMLET I KAPELLET: Da politi og hjelpemannskaper kom fram til sykehuset fant de blant annet 16 lik i sykehusets kapell. Nå etterforskes leger og sykepleiere ved sykehuset for barmhjertighetsdrap. Foto: Scanpix Vis mer

- Det var som en krigssone, bekrefter oversykepleier Fran Butler.

- Sykepleierne mine ville vite hva planen var. Sa de at de skulle folk få slippe lidelsene? Ja. De ville vite hvordan de skulle gjøre det.

Butler forteller også at hun diskuterte med en doktor om de skulle la pasientene få sovne inn, men at legen var helt i mot å gjøre det. Heller ikke Butler ville deltatt om det hadde blitt en avgjørelse i den retningen, hevder hun.

Sykehuset hadde mer enn 300 pasienter da orkanen raserte byen. Mange av disse hadde en tilstand som var kritisk, og sykehuset hevder at elleve mennesker døde før orkanen kom.

Ren løgn

Doktor King, derimot, bekrefter at han snakket med leger som var villige til å utføre barmhjertighetsdrap på pasientene, og at det absolutt ikke bare var snakk om det.

King hevder at han på et tidspunkt så flere kolleger som satte sprøyter på pasienter, og fortalte pasientene at de fikk «noe som skulle få dem til å føle seg bedre».

- Jeg vet ikke hva de fikk, men vi hadde ikke gitt sånne medisiner til pasientene før. Medisiner som skulle få dem til å føle seg bedre.

Da tok han bagen sin og forlot sykehuset, sier han.

Sjefen for Memorial Medical Center hevder King lyver, og selskapet som eier sykehuset, Tenet, uttaler at personalet ved Memorial «kjempet heroisk for å berge liv».

Og at Tenet og alle andre ved sykehuset skal samarbeide fullt og helt med etterforskerne.

SKYER OVER SYKEHUSET: Viser det seg at legene ved Memorial utførte barmhjertighetsdrap på pasientene, kan det få store konsekvenser for sykehuset i New Orleans.
EN FORTVILT SITUASJON: Mange av legene CNN har snakket med forteller om håpløsheten etter «Katrina». - Vi ble forlatt for å dø, sier en lege.