Legereporterne

Fortell videre, send videre, rop videre. Alt. Gjør noe! Gjør mer!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske legen Mads Gilberts sms-rapport fra krigshelvete i Gaza handlet om å vasse i død, blod og amputater. Og Gilbert ville at redselsscenarioet fra bombingen av grønnsakmarkedet i Gaza by skulle trenge forbi den israelske informasjonssensuren. Søndag pep det i mobiltelefoner over hele Norge. Mange fikk meldingen på nytt og på nytt og sendte den videre.

I vår hjemmesittende avmakt var det én ting vi faktisk kunne gjøre. Vi kunne spre den dramatiske meldingen fra Gaza by og Shifa-sykehuset hvor Gilbert sammen med sin kollega Erik Fosse opererer ofrene for Israels raketter og bakkestyrker. I tillegg gir de intervjuer på løpende bånd til internasjonale og norske medier. Etter at de kom seg inn i Gaza nyttårsaften har de vært de eneste utlendingene fra Vesten som med egne øyne ser konsekvensene av krigshandlingene. Og det er disse konsekvensene journalister fra hele verden ikke får se, undersøke og rapportere om. Selv redselsskildringene til Gilbert burde vært sett, undersøkt og rapportert av journalister fra hele verden. Alles troverdighet ville blitt styrket, men det spiller åpenbart ingen rolle når en krigsmakt vil skru av kamera og mikrofoner og gjøre verden blind og døv.

Demokratiet Israel har brutt en av demokratiets viktigste byggesteiner: Ytringsfriheten. Israels høyesterett skal ha bestemt at et lite antall journalister skal få slippe inn i Gaza, men foreløpig står reporterne fremdeles på høydedragene på den israelske siden av grensa. Derfra ser vi tv-bilder av rakettangrep fra helikoptre som ser ut som omvendte nyttårsraketter før svart røyk stiger opp. Det er ingen humanitær krise i Gaza forsikrer israelske myndigheter. Legereporterne fra Norge mener noe ganske annet. Det samme gjør palestinere som rapporterer fra Gaza. Erik Fosse har sagt klart fra at verken han eller Gilbert er oppsøkende journalister som kan reise rundt i Gaza og rapportere det de ser. De forteller verden det de ser fra et sykehus som mangler alt unntatt døde og sårede mennesker. Begge er veteraner i helse- og solidaritetsarbeidet for palestinerne og legger ikke skjul på sine sympatier. Men først og fremst forsøker de å redde liv.

Heldigvis kan vår tids teknologi være ytringsfrihetens beste forsvarer. Og den lar seg ikke stoppe. En dramatisk og selvopplevd sms fra Shifa sykehus trosser sensur og forbud. Kanskje er det ofrene for krigens råskap som er framtidas krigsreportere, skriver den rutinerte krigsreporteren Robert Fisk i den britiske avisa The Independent. Men hvem skal sjekke om opplysningene stemmer? Etter Vietnamkrigen er journalistene blitt holdt mer og mer borte fra slagmarkene av myndigheter som vil styre informasjonen. Lærdommen fra Vietnam var at USA tapte krigen fordi media var for nærgående til stede. Men det er lenge siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer