Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legers etikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legemiddelfirmaet AstraZeneca tilbød legene ved St. Olavs Hospital i Trondheim 2000 kroner for å delta på et informasjonsmøte om deres produkter. Selskapet begrunnet honoraret med at de ventet råd i retur fra legene. Men tilbudet strider mot de etiske regler som sykehuset praktiserer, og sykehusets direktør truet AstraZeneca med politianmeldelse. Nå viser det seg at tilbudet også er i strid med bransjens egne regler, og firmaet har beklaget at de framsatte et slikt tilbud.

Tatt i betraktning hva slags smøremetoder legemiddelindustrien har benyttet seg av overfor legene gjennom mange år, fortoner dette seg som den rene uskyldighet. Men St. Olavs Hospital har arbeidet med etisk bevissthet på mange plan i lengre tid, og det var derfor helt naturlig å slå ned på tilbudet fra AstraZeneca. Legene skal ikke delta på slike møter. Det er så klar tale at det ikke bør være rom for tvil. Det er bra, og bør være en påminnelse også til andre sykehus og til leger utenfor sykehus. Informasjon er greit, men smøring er en uting som bør utryddes.