Legers lønn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Legeoppgjøret for 2002 og 2003 kostet ifølge NRK «Puls» sykehusene nesten en halv milliard kroner mer enn beregnet. Det førte til at sykehuslegene i gjennomsnitt fikk en lønnsøkning på 97000 kroner eller 15,8 prosent. Til sammenlikning fikk sykepleierne en lønnsøkning på 11,3 prosent i samme periode, fra et langt lavere lønnsnivå. Det er viktig i denne sammenheng å minne om at det er kronene, og ikke prosentene, de ulike personellgruppene lever av. Uansett snakker vi ikke om moderat lønnsvekst.

Med til historien hører at lønnsavtalen med legene denne gang visstnok skal bidra til høyere produktivitet og dermed til en mer effektiv helsetjeneste. Den gamle tariffavtalen mellom sykehusene og legene var rigid og angivelig ikke produktivitetsfremmende. Med den nye avtalen står sykehusledelsen friere til å inngå arbeidsavtaler og tjenesteplaner med den enkelte lege, tilpasset sykehusets behov. Hvilken effekt dette skal gi, foreligger det ikke eksakt viten om. Derfor står vi foreløpig med det paradoks at en helsereform som skulle gi oss et bedre og mer effektivt helsevesen, først og fremst har ført til velstående direktører og leger og underskuddsherjede sykehus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer