Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legeskrekk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske leger er i dag mer redde for å si ifra om kritiske forhold ved sykehusene enn tidligere. Professor Olaf G. Aasland ved Legeforeningens forskningsinstitutt og professor i medisinsk etikk, Reidun Førde, offentliggjorde i går en undersøkelse i Tidsskrift for Den norske legeforeningen som ikke virker særlig beroligende for brukerne av offentlige helsetjenester. I redsel for å bli møtt med sanksjoner og måtte skifte jobb er det langt flere leger som ikke tør melde fra om kritikkverdige forhold innen helsevesenet enn for fire år siden. Dette til tross for at leger, ifølge legeetikken, plikter å si fra hvis medisinsk behandling ikke er god nok.

Beroligende er det heller ikke at legene i undersøkelsen mener kneblingen de opplever fra ledelsen går på pasientsikkerheten løs. Undersøkelsen er et varsku til både leger og sykehusledelse. Vi kan ikke ha et offentlig helsevesen hvor legene går på akkord med sin egen yrkesetikk for å kunne beholde sine posisjoner og slippe ubehageligheter. Ei heller å ha sykehusadministrasjoner som knebler leger som fremdeles oppfatter pasientene som hovedpersonene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!