Legestøtte til skulkestreik

Over 10 000 elever forventes å utebli fra undervisningen i dag.

UTEBLIR: Elevorganisasjonen forventer at tusener av elever holder seg borte fra undervisningen i dag. Foto: Thomas Raupach / Samfoto / NTB Scanpix
UTEBLIR: Elevorganisasjonen forventer at tusener av elever holder seg borte fra undervisningen i dag. Foto: Thomas Raupach / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dersom Elevorganisasjonens antakelser holder stikk, vil rundt 10 000 elever ved videregående skoler og ungdomsskoler over hele landet utebli fra undervisningen fra starten av i dag. Årsaken er motstanden mot regjeringens planlagte reform av fraværsreglene på videregående, som organisasjonen oppfordrer elevene til å streike mot.

Får kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) det som han vil, kan ikke elevene ha mer enn 10 prosents fravær i et enkeltfag før de ikke får halvårs- og standpunktkarakter i faget. Sykdom må dokumenteres med legeerklæring for ikke å telle som fravær.

Flere aksjoner - Vi forventer at opp mot 1000 stiller på Rådhusplassen klokka 09. I tillegg antar vi at mange vil streike, men ikke nødvendigvis dukke opp under markeringen. Det kan godt hende at klasserom blir stående tomme, sier Johanne Akerø, Elevorganisasjonens Oslo-leder, til Dagbladet.

I tillegg til Oslo-arrangementet er det varslet markeringer en rekke andre steder, som Bergen, Voss og Skien.

- Vi anslår at opp imot 10 000 vil delta over hele landet, sier Akerø.

Det er planlagt flere aksjoner framover, for å legge press på Stortinget, som skal stemme over regjeringens forslag i midten av juni, med en stor landsdekkende samordnet streik 17. juni, avhengig av om politikerne holder tidsskjemaet.

Nulltoleranse Minister Isaksen forklarer overfor VG at hensikten med reformen er å innarbeide nulltoleranse for skulking. Han mener videre at han ikke har sans for at Elevorganisasjonen oppfordrer til fravær for å vise motstand mot de nye reglene.

I den nye ordningen er det flere unntak som gir gyldig fravær - som helse- og velferdsårsaker, arbeid som tillitsvalgt og politisk arbeid. Elevorganisasjonen er imidlertid sterkt imot at alt sykefravær må dokumenteres, og ønsker seg isteden en ordning som i arbeidslivet, der man kan ha tre dagers sykefravær med egenmelding.

AKTIVIST: Sylvia Lind er påtroppende leder for Elevorganisasjonen, og går dermed i bresjen for kampanjen mot regjeringens nye fraværsregler. Foto: Elevorganisasjonen
AKTIVIST: Sylvia Lind er påtroppende leder for Elevorganisasjonen, og går dermed i bresjen for kampanjen mot regjeringens nye fraværsregler. Foto: Elevorganisasjonen Vis mer

- Det er flere og flere ungdommer i Norge som har psykiske vansker. En del av dem ønsker ikke å snakke om det med foreldre og helsevesen, og får dermed heller ikke legeerklæring, sier Elevorganisasjonens påtroppende leder Sylvia Lind til Dagbladet.

Tillit Hun mener også at elever skal slippe å oppsøke fastlegen ved f.eks. menssmerter og omgangssyke.

- Hvis du er spysjuk, skal du ikke måtte sitte på venterommet og være smittefarlig for de andre der. Vi synes elevene skal vises samme tillit som arbeidstakere; elever vil jo lære og være på skolen, sier Lind.

Istedenfor å gå til legen mener hun hver enkelt lærer er bedre rustet til å avgjøre om elevens fravær er gyldig eller ei.

- Det er de som kjenner eleven best, sier den påtroppende elevlederen.

- Ikke godt gjennomtenkt Elevorganisasjonen får støtte av Allmennlegeforeningen, som mener regjeringen er på ville veier med forslaget sitt, og at reformen vil legge unødig press på fastlegenes kapasitet.

- Forslaget er ikke godt gjennomtenkt. Veldig mange vil ønske legeerklæring for alt mulig. Det gir en god del ekstraarbeid, og vil gå ut over dem som virkelig trenger vår hjelp, sier leder Kari Sollien til Dagbladet.

Allmennlegene ønsker også at mer tillit blir betrodd eleven, ev. foreldrene eller læreren, og at det er mer ønskelig med en egenmeldingsordning à la arbeidslivet.

Fraværsreformen

• Foreslått av Høyre/Frp-regjeringen, og skal etter planen gjelde fra og med neste skoleår.

• Har eleven mer enn 10 prosents fravær i et fag, vil han ikke få halvårs- eller standpunktkarakter i faget. Fraværet er oppgitt på vitnemålet.

• Det fins en del unntak som gir gyldig fravær, f.eks. helseårsaker, arbeid som tillitsvalgt, politisk arbeid og hjelpearbeid. Dette må dokumenteres, og gjelder bare for maks ti skoledager.

- Omgangssyke krever sjelden medisinsk hjelp, likevel vil eleven måtte oppsøke oss for å få en legeerklæring. Ved slike og liknende tilfeller vil det bare bli en formell utstedelse, at vi skriver erklæring fordi eleven sier han har vært syk, sier Sollien.

Vil få gyldig fravær Hun understreker at allmennlegene stiller seg bak målet med mindre skulking og frafall i videregående skole.

- Men det er feil virkemiddel.

Åsmund Eide, seniorrådgiver i Kunnskapsdepartementet, presiserer at det i regelverket ikke er krav om å dokumentere fravær før grensen på 10 prosent er overskredet.

- Det er heller ikke nødvendigvis leger som må dokumentere sykefravær hvis fraværet er på over 10 prosent, det kan også dokumenteres av for eksempel helsesøster, sier han.

Onsdag ettermiddag avviser Eides seniorrådgiverkollega Dino Prohic at det er snakk om en fraværsreform fra departementets side.

- Dette er ingen reform. Det er en innføring av nye regler, sier han til Dagbladet.

Elevorganisasjonens Oslo-leder Akerø opplyser at de som deltar under den politiske markeringen, vil få dette dokumentert, slik at de får gyldig fravær. Det gjelder imidlertid ikke dem som «bare» streiker.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer