Papillært thyreoideakarsinom (PTC)

Legestudent fikk sjokkbeskjed i klasserommet

Legestudentene skulle lære å lete etter kreftsymptomer. Men da læreren kikket på Gabriella Barbozas (22) hals, slo han alarm.

THYROIDEA-UNDERSØKELSE: Legestudent Gabriella Barboza skulle lære seg å gjennomføre en slik undersøkelse. I stedet ble hun sendt rett til sykehuset. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
THYROIDEA-UNDERSØKELSE: Legestudent Gabriella Barboza skulle lære seg å gjennomføre en slik undersøkelse. I stedet ble hun sendt rett til sykehuset. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Det skulle bare være en vanlig forelesningstime for legestudentene ved et universitet i São Paulo i Brasil.

Denne dagen skulle studentene lære hvordan man sjekker etter symptomer på svulster i halsen.

Gabriella Barboza (22) gikk tredjeåret på legestudiet.

Sjokkoppdagelse

Det var bare tilfeldigheter som gjorde at læreren, Daniel Lichtenthaler, spurte om hun ville melde seg frivillig til demonstrasjonen.

Det skriver nettstedet Insider, som siterer nyhetsbyrået Newsflash.

Undersøkelsen endte med litt av en sjokkoppdagelse for 22-åringen.

For Lichtenthaler oppdaget faktiske kreftsymptomer på Barbozas nakke, og endte opp med å be studenten om å sjekke seg med en gang.

Den unge legestudenten fulgte rådet, og oppsøkte lege.

Fikk påvist kreft

Der fikk hun bekreftet de dårlige nyhetene: Gabriella hadde en slags skjoldkjertelkreft kalt papillært thyreoideakarsinom (PTC).

- Da jeg fant det ut, kollapset verden, sier Gabriella til Newsflash.

Hun forteller at hun tenkte: «Jeg er for ung til å takle dette».

- Jeg gråt masse, og ville ikke tro det var sant. Det er et slikt øyeblikk hvor du innser at ting kan få en slutt, sier 22-åringen.

Man skiller mellom fire ulike typer kreft i skjoldkjertelen (skjoldbruskkjertelen) og papillært thyreoideakarsinom utgjør 60 prosent av tilfellene, ifølge Store medisinske leksikon.

Symptomer er vanligvis en knute som ikke er øm, eller eventuelt en diffus hevelse i skjoldkjertelen, skriver nettstedet.

Rammer flest kvinner

Kreft i skjoldkjertelen forekommer relativt sjelden og utgjør omtrent én prosent av alle krefttilfeller i Norge, med rundt 450 nye tilfeller hvert år, ifølge en nylig oppdatert artikkel fra Norsk Helseinformatikk.

Sykdommen rammer flere kvinner enn menn, og halvparten av dem som rammes er under 50 år, ifølge informasjonsnettstedet Kreftlex.

- Behandlingen mot kreft i skjoldkjertelen er først og fremst kirurgisk fjerning av kjertelen. Det kan også bli nødvendig med fjerning av lymfeknuter på en ene eller begge sider av halsen, skriver SML.

KREFT: Cameron Newsom (42) fikk en type hudkreft og måtte erstatte venstre del av tunga med en del fra låret. Video: KameraOne. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Skjoldkjertelen (thyreoidea) ligger på forsiden av halsen, like nedenfor strupehodet, og her reguleres blant annet stoffskiftet.

Spredte seg til spiserøret

Stoffskiftet er vanligvis normalt ved kreft i kjertelen, men etter at hele kjertelen er fjernet, trenger man tilskudd av hormonet tyroksin.

- Dette er nødvendig både for å erstatte thyroideahormonene som kroppen ikke lenger lager og for å unngå at eventuelt gjenværende kreftceller ikke blir stimulert til å dele seg, skriver Kreftlex.

Da kreften til Gabriella ble oppdaget, hadde den allerede rukket å spre, og hadde nå rammet blant annet spiserøret hennes, ifølge Newsflash.

I november 2020 ble 22-åringen lagt inn på sykehus i São Paulo, der kirurgene opererte vekk hele skjoldkjertelen samt flere svulster fra halsen hennes.

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Hun har også fått behandling med radioaktivt jod for å drepe eventuelt gjenværende kreftceller. Dette er vanlig i tilfeller der kreften har spredt seg, ifølge Kreftlex.

- Kunne blitt alvorlig

Gabriella er veldig glad for at hun dro på forelesning den dagen, og for at læreren hennes oppdaget kreftsymptomene i klasserommet.

- Hvis jeg ikke hadde dratt, så hadde jeg kanskje ikke oppdaget kreften så tidlig. Det kunne blitt mye mer alvorlig, sier hun til Newsflash.

22-åringen ble erklært kreftfri i 2021, og delte de gode nyhetene på Instagram. Der slår hun fast at hun «vant over kreften»:

- Etter å ha kjempet i månedsvis, vil jeg dele dette viktige øyeblikket, som har fått meg til å bli et bedre menneske og se verden på en ny måte. Jeg vil takke alle for støtten i denne svært viktige fasen. Jeg er født på ny!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer