Legestudenter får billigere lån

Storbanken DnB tilbyr ekstra gode betingelser til legestudenter som trenger billån. Har du tenkt å bli lærer, kan du glemme de beste betingelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): DnB jobber aktivt for å kapre framtidas leger og siviløkonomer som kunder. I høst presenterte de seg for nye medisinstudenter i Bergen.

-  Vi fikk ekstra gode tilbud. De sa at banken ville knytte seg nærmere til enkelte grupper enn andre, sier en medisinstudent til Dagbladet.

Får billigere bil

Her er ett av tilbudene som viser at det kan lønne seg å ta den riktige utdannelsen: Til vanlige studenter tilbyr DnB billån til 4,10 prosent rente, hvis du holder deg innenfor 75 prosent av kjøpesummen. Hvis ikke, stiger renta til 4,60 prosent.

Men dersom du er legestudent, låner banken deg 100 prosent til laveste rente.

Legestudenter Dagbladet har snakket med synes det virker litt urettferdig.

-  Men når fordelene først er der, benytter vi oss jo gjerne av dem, sier John Reidar Eriksen (22). Da han var innom DnB for å hente studielånet sitt, ble han spurt om hva han studerte.

-  Siden jeg var medisinstudent kunne jeg se fram til en rekke fordeler, som gratis årsgebyr og billig bruk av kort og nettbank, sier han.

Ikke overrasket

Det er Lægeforeningens avtale med DnB som sikrer medisinstudenter betingelsene. Andre fagforeninger har liknende avtaler.

Kristian H. Rasmussen er tillitsvalgt for 1800 BI-studenter, og ikke overrasket.

-  Studentene herfra får toppjobber og sikrer seg gode posisjoner i samfunnet. Da tjener de mye penger, og er interessante for bankene, sier han.

Etter det Dagbladet erfarer, ser flere banker an hva studenter skal bli når en lånesøknad behandles.

Da lærerstudenten Annette A. Lindland (21) skulle søke boliglån, ville banken heller snakke med ektemannen som studerer medisin.

-  Da jeg sa jeg skulle bli lærer forsvant all interesse for meg. Jeg må si jeg er flau på bankens vegne, sier hun til Dagbladet.

-  Ingen forskjell

Informasjonsdirektør i DnB, Eivind Grønstad, synes ikke banken forskjellsbehandler studenter.

-  Hvis noen har bedre betingelser enn andre, er det fordi de er medlemmer i en organisasjon som har en gruppeavtale med oss, sier Grønstad.

-  Betingelsene er ikke knyttet til studiet. For oss er alle studenter interessante kunder. Gir studiet et yrke med lav arbeidsledighet er det trygghet for betalingsevne, og det legger vi vekt på, sier han.

BESTE BETINGELSER: Medisinstudentene Jan Erik Angeltveit (22), John Reidar Eriksen (22) og Stein Erik Heskestad (23) får ofte høre om hvilke fordeler de kan få hos DnB.
DÅRLIGSTE BETINGELSER: Lærerstudentene Margrete Økland (24), Annette A. Lindland (21) og Agnete Naustdal (23) har ikke opplevd pågang fra banker som vil fortelle dem om fordeler de kan få.