SØKER ERSTATNING: Rekordmange nordmenn klager på behandlingssvikt i helsevesenet. Illustrasjonsfoto: FREDRIK NAUMANN
SØKER ERSTATNING: Rekordmange nordmenn klager på behandlingssvikt i helsevesenet. Illustrasjonsfoto: FREDRIK NAUMANN Vis mer

Legetabber har kostet staten 440 mill. hittil i år

Stadig flere nordmenn søker erstatning etter behandlingssvikt. Se klagelista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||
(Dagbladet): I løpet av første halvår 2010 har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mottatt 2277 nye erstatningskrav etter påstått behandlingssvikt i helsevesenet. Dette er en økning på 10,3 prosent mot samme periode i 2009, skriver NPE på sine nettsider.

Økningen er på nesten 10 prosent for saker knyttet til offentlig helsevesen, 12 prosent for legemiddelsaker og 19 prosent for privat sektor.

- Vi hadde forventet en viss økning av innkomne saker, da dette er en utvikling vi har sett over flere år, sier assisterende direktør Rolf Gunnar Jørstad og legger til:

- At økningen for privat sektor er høyere enn for offentlig helsevesen er ikke overraskende, da privat sektor først ble omfattet av pasientskadeordningen fra 1. januar 2009.

- Økt rettighetsbevissthet Han ser flere mulige årsaker til de rekordmange behandlingsklagene.

- Generelt sett er nok ordningen stadig mer kjent både i befolkningen og blant helsepersonell. Man skal heller ikke se bort fra at økt rettighetsbevissthet i befolkingen spiller inn. Vi erfarer også at mange saker i media om feil og svikt i helsevesenet gjør at flere melder krav om erstatning, sier Jørstad.

Han avviser at tallene gir grunnlag for å si at kvaliteten på helsetjenestene har blitt dårligere.

- Men det er samtidig grunn til å tro at det er mørketall når det gjelder pasientskader.

Jørstad sier at det er positivt at pasienter som mener seg påført skade melder saker til NPE slik at de får utredet om de har krav på erstatning eller ikke.

440 mill. I løpet av første halvår av 2010 har det blitt utbetalt 439,4 millioner kroner, noe som er en økning på 10 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Erstatninger knyttet til offentlige helsetjenester har alene økt med nesten 10 prosent og står for 96 prosent av utbetalingene.

- Økning i utbetalinger skyldes for det meste interne effektiviseringstiltak hos oss. Vi har både startet opp og sluttført flere utmålingssaker enn i foregående år, påpeker Jørstad.

KLAGELISTA: Her er oversikten over ulik medisinsk behandling som har utløst erstatningskrav. Faksimile: NPE.NO
KLAGELISTA: Her er oversikten over ulik medisinsk behandling som har utløst erstatningskrav. Faksimile: NPE.NO Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer