Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legetillitsvalgt mistenker skjult agenda i sykehusstriden

Frykter at sjefen i Helse Midt-Norge vil snike en ny struktur inn bakveien.

VAKTHOLD: I et dramatisk styremøte i Helse Møre og Romsdal i Ålesund i dag tilrådet styret at fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal bør ligge i Molde - og ikke Kristiansund. Stemningen var på forhånd så opphetet at det var nødvendig med vakthold, Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
VAKTHOLD: I et dramatisk styremøte i Helse Møre og Romsdal i Ålesund i dag tilrådet styret at fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal bør ligge i Molde - og ikke Kristiansund. Stemningen var på forhånd så opphetet at det var nødvendig med vakthold, Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ganske mange ugler i mosen her, sier overlegetillitsvalgt ved sykehuset i Ålesund, Margaret Sævik Lode.

Mens et dramatisk styremøte i Helse Møre og Romsdal i Ålesund i dag avgjorde at fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal bør ligge i Molde - og ikke Kristiansund - var overlege Margaret Sævik Lode opptatt med pasienter på sykehuset i Ålesund.

For folk lengst nord i Møre og Romsdal blir det langt å kjøre hvis de må helt til Molde for å komme på sykehus, og striden har vekket store motsetninger mellom byene Ålesund i sør, Molde i midten og Kristiansund i nord.

Frykter dobbel agenda I en pause mellom pasientbesøkene snakket Margaret Sævik Lode med Dagbladet om prosessen som pågår, hvor sjefen for Helse Midt-Norge Daniel Haga har fått en viktig rolle.

- Jeg er skeptisk til Daniel Hagas rolle, sier Sævik Lode.

Overlegene ved sykehusene i Kristiansund og Ålesund har allerede sendt mistillitsærklæring til Haga, etter at sjefen for Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik gikk av - ifølge en pressemelding fra Eidsvik etter sterkt press fra Helse Midt-Norge.

Selv om omstendighetene rundt avgangen er uklare, er det ifølge Sævik Lode liten tvil om at Eidsvik var positiv til et sykehus i Kristiansund.

- HELT FEIL: - Hvis ny sykehusstruktur i Møre og Romsdal skal snikes inn i bakveien, synes jeg det er helt feil, sier overlegetillitsvalgt ved sykehuset i Ålesund, Margaret Sævik Lode. Foto: Privat
- HELT FEIL: - Hvis ny sykehusstruktur i Møre og Romsdal skal snikes inn i bakveien, synes jeg det er helt feil, sier overlegetillitsvalgt ved sykehuset i Ålesund, Margaret Sævik Lode. Foto: Privat Vis mer

Nå frykter hun at en dobbelt agenda ligger bak Hagas handlemåte.

- Bekymret - Det vi er bekymret for, er at Haga og Helse Midt-Norge egentlig har en annen agenda enn det de kommuniserer utad, og at de vil ha ett sentralt sykehus i fylket som har spissfunksjoner, sier Margaret Sævik Lode.

Hun mener det finnes gode faglige og økonomiske argumenter for dette, spesielt dersom det blir ferjefritt mellom Molde og Ålesund, men peker på at ålesundsområdet hittil har hatt både det største og mest differensierte sykehuset i fylket, og den tetteste befolkningen.

- Dersom Helse Midt-Norge har planer om ett stort sykehus i Møre og Romsdal, eventuelt to middels store der ingen blir store nok til å ha skikkelig spisskompetanse, er dette en helt annen diskusjon enn diskusjonen om hvor et akuttsykehus for Nordmøre og Romsdal skal plasseres, sier Sævik Lode.

Etterlyser debatt - Dersom Helse Midt-Norge nå får gjennomslag for å lokalisere det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal i Molde, og egentlig ønsker at dette skal bli så stort at det på sikt kan overta funksjoner fra Ålesund, må det kommuniseres slik at vi kan få en åpen debatt, sier Margaret Sævik Lode.

Hun misliker prosessen som pågår nå, og tror at en slik dobbel agenda kan ligge bak.

- Hvis ny sykehusstruktur i Møre og Romsdal skal snikes inn i bakveien, synes jeg det er helt feil. Og hvis agendaen er å spare penger i Helse Midt-Norge, er det det vi må diskutere, sier hun.

- Heller Ålesund enn Molde Sævik Lode er ikke overbevist om at det er en god løsning å plassere det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal i Molde.

- Dersom poenget er å gi et godt akuttsykehus for pasientene i Nordmøre og Romsdal, er det grunner for å legge sykehuset lenger nord i fylket, sier hun, og legger til at det i dag er 8000 pasienter nord i fylket som heller reiser til Trøndelag.

Hvis sykehuset i Kristiansund forsvinner, tror hun det blir enda flere slike gjestepasienter som Møre og Romsdal betaler for.

- Mange pasienter i Romsdal har nå like lang vei til Molde som til Ålesund, og velger ofte Ålesund sykehus fordi det er landfast, sier Margaret Sævik Lode.