Tønsberg

Legevakta frykter påskekaos

- Vi har verken kapasitet eller smittevernutstyr nok til å ta imot noe særlig flere nå, sier avdelingsoverlege Bhupinder Jassal.

OPPLEVER VOLDSOMT PRESS: Avdelingsoverlege Bhupinder Jassal ved legevakta i Tønsberg forteller at de opplever en økning i pasienter fra andre steder i landet. Foto: Privat
OPPLEVER VOLDSOMT PRESS: Avdelingsoverlege Bhupinder Jassal ved legevakta i Tønsberg forteller at de opplever en økning i pasienter fra andre steder i landet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hytteforbudet har tilsynelatende ikke lagt noen demper på tilstrømmingen i Tønsberg-området. Dette byr på problemer for legevakta i Tønsberg, som ifølge Tønsbergs Blad har hatt en økning av pasienter innom fra andre steder i landet.

- Det er ikke greit i det hele tatt. Nå er det viktig at befolkningen er sitt ansvar bevisst, og da kan det ikke hope seg opp med hyttefolk på denne måten. Vi ser at enkelte folk ikke bryr seg. Det er frekt og usolidarisk når presset er så stort som det er nå, sier avdelingsoverlege Bhupinder Jassal til avisa.

I etterkant av avisas oppslag har det vært uenighet rundt hvorvidt økningen i antall henvendelser er knyttet til hyttefolk og folk utenbysfra. Ordfører i Tønsberg, Anne Rygh Pedersen, har imidlertid tatt Jassal i forsvar. Tønsbergs Blad har også omtalt mobilstatistikk som skal antyde at få hyttefolk besøkte Færder kommune i mars.

Det er allerede et voldsomt press på legevakta på grunn av corona-pandemien, utdyper han overfor Dagbladet.

Legevakta melder vanligvis om en tredobling i pågangen i påsken, blant annet på grunn av hyttefolk og dagturister. Det tåler ikke helsevesenet i kommunen nå.

- Vi har verken kapasitet eller smittevernutstyr nok til å ta imot noe særlig flere nå.

Mange kommer uanmeldt

Ifølge Jassal kommer mange av dem som oppsøker legevakta uanmeldt.

- Uansett hvor mange plakater vi setter opp, eller hvor mye vi sier det gjennom mediene, virker det som at folk ikke forstår alvoret det medfører. Man er nødt til å ringe på forhånd. Vi vet ikke hvem de er, og sitter det pasienter her med dårlig immunforsvar, kan det bli ganske farlig.

FULLT UTRUSTET: Bhupinder Jassal iført fullt smittevernutstyr. Foto: Privat
FULLT UTRUSTET: Bhupinder Jassal iført fullt smittevernutstyr. Foto: Privat Vis mer

To tredeler av dem som vanligvis kommer, er der for helt andre ting enn det som hører til på en legevakt, ifølge Jassal.

Der fastleger i området er bekymret for at færre oppsøker legen sin, opplever han at mange bruker nettopp legevakta til klassiske «fastlegeoppgaver».

Noe av dette har opphørt de siste ukene på grunn av hardere prioriteringer av hvem man tar imot.

Jassal er imidlertid bekymret for at innbyggerne som trenger akutt helsehjelp ikke skal nå fram dersom kapasiteten blir sprengt.

- Dette er en dugnad som gjelder alle - man kan ikke tenke at det ikke gjelder en selv, sier han.

Ordføreren bekymret

- Det er en grunn til at vi har fått en nasjonal forskrift mot dette. Det skal skjerme helsevesenet i hyttekommunene, slik at legevaktene er i stand til å ta vare på sine egne. Heldigvis er mange flinke til å følge dette, men vi ser også at noen ikke gjør det, sier ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) i Tønsberg kommune.

BEKYMRET: Ordfører i Tønsberg kommune, Anne Rygh Pedersen. Foto: Terje Pedersen / ANB
BEKYMRET: Ordfører i Tønsberg kommune, Anne Rygh Pedersen. Foto: Terje Pedersen / ANB Vis mer

Hun ser med bekymring på påskeuka som venter. Tønsberg er ingen stor hyttekommune, men den interkommunale legevakta behandler også pasienter fra rundtliggende kommuner, som har høy tetthet av hytter.

- Nå må vi snakke med store bokstaver for å sende et signal. Dette er uanstendig oppførsel. Har man brutt loven ved å dra på hytta og begynner å føle seg dårlig er det bare å kjøre hjemover og oppsøke fastlegen sin, eller ringe legevakta i egen kommune.

Hun påpeker at alle skal få helsehjelp ved akutte og livstruende situasjoner, og oppfordrer nettopp derfor på det sterkeste til at hyttefolket holder seg hjemme denne påsken.

Erna med streng beskjed til hytteeierne

Mange hytteeiere har uttrykt sterk misnøye siden regjeringa innførte hytteforbudet, og besluttet å forlenge varigheten til over påsken. På få dager ble antallet som ønsket å melde permanent flytting til hytta mangedoblet, og flere har uttrykt at de kommer til å trosse forbudet.

- Det er mange nordmenn som tror at de kan sette seg over smittevernregler og ikke forstår alvoret i situasjonen, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Hun ba de som nå er mest opptatte av å forsøke omveier rundt hytteforbudet, om å løfte blikket.

- Se på resten av samfunnet. Det er ikke et forferdelig stort offer å være hjemme, ta turen her hjemme, istedenfor å utfordre. Jeg vet at nordmenn er opptatt av egen frihet og selvstendighet, men dette er rett og slett tida for å vise samhold, la hun til.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Frykter høye mørketall

Vestfold og Telemark har foreløpig få påviste tilfeller av covid-19 søndag formiddag, med kun 228 tilfeller, sammenliknet med 1582 i Oslo og 1607 i Viken, ifølge Dagbladets oversikt. 4 personer er døde av viruset i fylkeskommunen.

Dagbladets kart, hvor over 150 000 har registrert om de mistenker smitte, om de er i karantene etc., viser samme tendens – med klart flest mistenkte smittetilfeller i områdene rundt Oslo og Viken.

Forrige helg hadde 11 av 23 kommuner i Vestfold og Telemark ikke registrert ett eneste smittetilfelle. Tønsberg og Færder har foreløpig få, men ordføreren er bekymret for mørketallene.

- Vi er helt overbevist om at de er høye, og det øker vel bare etter hvert som dagene går. Det testes for få, så nå er fokuset å få opp tempoet på testingen, sier Pedersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer