- Legevakta henviser oftest pasienter til tvang

- Fastlegen, som vanligvis kjenner pasienten best, henviser sjeldnere til tvang, viser ny norsk studie.

SJEFSLEGE: Ifølge en studie som konstituert sjefslege Kjetil Hustoft ved Stavanger Universitetssjukehus, Psykiatrisk divisjon.
har vært med på å utarbeide, er det legevaktlegene som henviser pasienter oftest til tvang.  Foto: Privat
SJEFSLEGE: Ifølge en studie som konstituert sjefslege Kjetil Hustoft ved Stavanger Universitetssjukehus, Psykiatrisk divisjon. har vært med på å utarbeide, er det legevaktlegene som henviser pasienter oftest til tvang. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge Multisenterstudien for Akutt Psykiatri, (MAP) er det en legevaktlege som oftest henviser pasienter til tvang.

Det er altså ikke fastlegen - den legen som vanligvis kjenner pasienten best - som gjør dette mest.

- Det som mest sannsynlig medfører en tvangsinnleggelse i norske akuttpsykiatriske enheter er blant annet at pasienten ble henvist fra en lege som ikke kjente pasienten og hadde kontakt med helsepersonell i løpet av de siste 48 timene før innleggelse, sier konstituert sjefslege Kjetil Hustoft ved Stavanger Universitetssjukehus, Psykiatrisk divisjon.

Mindre tid Hustoft er en av dem som står bak MAP-studien. Han tror det er flere årsaker til at legevaktlegene oftere henviser til tvang. - En legevaktlege må ta en beslutning om hva som skal skje med pasienten mye raskere enn fastlegen. Bare i løpet av et kvarter må legevaktlegen vurdere om pasienten er frisk nok til å sendes hjem eller ikke. Om de sender pasienten ut og han eller hun blir dårligere, risikerer de at Helsetilsynet kan gi dem kritikk for uforsvarlig vurdering og konklusjon gitt at noe alvorlig skjer med pasienten etterpå uten å ha blitt innlagt, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer