Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legevakten slo alarm om tiåring som seinere sultet i hjel

Barnevernet henla saken.

VARSLET: Dokumenter viser at Oslo skadelegevakt var først ute med å varsle barnevernet om at noe var galt i familien der en ti år gammel gutt i fjor døde av sult. Barnevernet henla saken etter fire dager. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VARSLET: Dokumenter viser at Oslo skadelegevakt var først ute med å varsle barnevernet om at noe var galt i familien der en ti år gammel gutt i fjor døde av sult. Barnevernet henla saken etter fire dager. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumenter viser at Oslo skadelegevakt var først ute med å varsle barnevernet om at noe var galt i familien der en ti år gammel gutt i fjor døde av sult. Barnevernet henla saken etter fire dager.

Det var en lege ved Oslo skadelegevakt som meldte ifra om at noe var galt i familien. Tidligere har det vært kjent at barnevernet i bydel Søndre Nordstrand hadde mottatt minst én bekymringsmelding om familien, men ikke hvor denne kom fra.

Nå viser dokumenter NRK har fått tilgang til, at den ble sendt inn av en lege ved Oslo skadelegevakt. Brevet er et svar til Fylkesmannen, som har åpnet tilsynssak mot barnevernet.

Den norsk-pakistanske moren til gutten er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og er innlagt på psykiatrisk sykehus Hun nekter straffskyld

Fredag 6. februar skal sakkyndige si om de mener hun er tilregnelig eller ikke. Hun har vært observert ved Dikemark og Ullevål sykehus.

Veide under 15 kilo Tiåringen veide bare 14,8 kilo da han ble funnet, halvparten så mye som normalt for en gutt på hans alder. Politiet har konkludert med at han høyst sannsynlig døde av uttørring og avmagring.

Den 27. august ble han funnet død hjemme i leiligheten hvor han bodde sammen med sin mor som selv meldte fra til politiet. Hun ble pågrepet i november.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sa til NTB i desember at det ikke er holdepunkter for å si at gutten ble holdt inne ved tvang, og at det foreløpig ikke er aktuelt å utvide siktelsen mot moren.

- Men vi registrerer at folk som har snakket med moren, ikke har fått se gutten. Vi vet at kamerater har vært på døren og fått beskjed om at avdøde ikke kunne være med ut og leke, sier han.

Det er vanskelig å fastslå sikkert om utmagring og uttørring var dødsårsaken. Gutten kan ifølge obduksjonsrapporten også ha dødd av nedkjøling, fordi man ved så lav kroppsvekt kan dø av kulde selv i vanlig romtemperatur.

Fant penger Politiet har de siste ukene undersøkt morens økonomi og matinnkjøp, men arbeidet har vært vanskelig, fordi familien kun betalte med kontanter.

TRAGEDIE: Her bodde den ti år gamle gutten som det hevdes sultet i hjel hjemme hos sin egen mor.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRAGEDIE: Her bodde den ti år gamle gutten som det hevdes sultet i hjel hjemme hos sin egen mor. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Men det ble funnet en del pengebeløp i leiligheten da gutten døde, så kvinnen hadde midler til å kjøpe mat, sier Kraby til NRK.

I tillegg til kontanter, ble det også funnet noe spiselig i morens leilighet, men nødvendigvis ikke mat egnet for en tiåring.

Gutten kom til legevakten sammen med moren i april i fjor. Ifølge dokumentene fra kommunen undersøkte og observerte legen moren til gutten.

Det er ikke klart hvilke skader hun hadde da hun kom til legevakten, men legen mente noe ikke var som det skulle, og sendte en bekymringsmelding om gutten. Barnevernet snakket med legen igjen etter noen dager.

Fire dager etter meldingen fra legen ble saken henlagt «etter en barnevernfaglig vurdering».

Barnevernet innkalte likevel moren til samtale, der hun skulle få råd og veiledning, og informasjon om tilbudene ved bydelens familiesenter.

(NTB)

ETTERFORSKER: - Vi vet at kamerater har vært på døren og fått beskjed om at avdøde ikke kunne være med ut og leke, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERFORSKER: - Vi vet at kamerater har vært på døren og fått beskjed om at avdøde ikke kunne være med ut og leke, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer