«Legg et par jøder i ovnen»

BERLIN (Dagbladet): «Det er kaldt her. Legg et par jøder i ovnen. De brenner så godt.» Dette makabre utsagnet kom fra en offisersaspirant ved det tyske militærakademiet i Hamburg under gruppetur til konsentrasjonsleiren Neuengamme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 100 av offisersaspirantene ble innkalt til avhør etter skandaleturen som fortsatt etterforskes, skriver det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel i morgendagens utgave.

Det var en ledende forsker som i forrige uke fortalte kolleger ved militærakademiet, Führungakademie der Bundeswehr, om hva som hadde utspilt seg på turen til Neuengamme, 30 kilometer øst for Hamburg.

Ministre utsatt

56000 fanger omkom i denne leiren under siste krig. De fleste nordmenn som satt i tyske konsentrasjonsleirer, ble evakuert via Neuengamme våren 1945.
Naziavsløringene i det tyske forsvaret får stadig nye og mer alvorlige dimensjoner. Etter at forsvarsminister Volker Rühe har høstet sterk kritikk for sin bagatellisering av nazivirksomheten i Bundeswehr, trekkes også den tyske innenriksministeren Manfred Kanther inn i skandalen.

Dette skjer etter at Kanthers departement nylig ga det tyske forfatningsvernet ordre til å stanse overvåkingen av en forening som den mordbranndømte nynazisten Manfred Roeder (68) drev for å utbre sitt brune tankegods blant tyskættede russere i Kaliningrad.

«Foreningen er ikke klart høyreekstremistisk,» het det i vurderingen fra innenriksdepartementet som i dag gjengis i den tyske søndagsavisa Bild am Sonntag.

Foredragsholder

For ett år siden var departementets konklusjon den stikk motsatte. Roeder ble overvåket som en av de farligste tyske nynazister, med to vietnamesiske flyktningers liv på samvittigheten.
Manfred Roeder ble likevel invitert til militærakademiet i Hamburg for å holde foredrag i 1995.

Nå viser det seg at han ikke var den første nynazisten som fikk slippe innenfor portene til det prestisjetunge akademiet, som i navnet skulle ivareta liberale og humanistiske verdier.

Fem år tidligere ble den nynazistiske studentforeningen «Gruppe 146», som også ble fotfulgt av overvåkingspolitiet, innbudt for å diskutere tysk enhet etter Berlin-murens fall.

Bedt om forklaring

- Det er ikke til å komme fra at vi har fulgt avsløringene i Tyskland med undring, sier oberst Erik Ianke, som er pressetalsmann i Forsvarets overkommando.
Nærmere 30 norske offiserer på majors nivå har fulgt de toårige kursene ved akademiet. Kursene er svært ettertraktet. Ingen nordmenn har rapportert at de har registrert høyre-ekstremistiske innslag ved akademiet.

Svenske og russiske myndigheter har allerede henvendt seg til sine tyske kolleger med krav om en forklaring til de siste ukers avsløringer, skriver avisa Berliner Zeitung.

- Dette er neppe aktuelt fra norsk side. Vi har full tillit til at tyske myndigheter rydder opp, sier oberst Ianke til Dagbladet.