Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Legg ned Sametinget

Carl I. Hagen er opprørt over pengerot i Same-tinget. Nå vil Fremskrittspartiet stille liste til sametingsvalget - for å avskaffe hele forsamlingen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år forvalter Sametinget rundt 250 millioner kroner. Ingen har kontroll over hvordan pengene brukes.

Frp-formann Carl I. Hagen er opprørt over avsløringene.

-  Under forutsetning av dette er riktig, virker det som en lettsindig omgang med penger. Litt sus og dus. Så vi må se på dette, sier Hagen.

-  Underlig regelverk

Nå ber han kommunalminister Erna Solberg gå gjennom det han kaller et «meget underlig regelverk for utbetaling av penger til folkevalgte for ulike utgifter som burde være Sametinget uvedkommende». Sametinget betaler dyre barnevakter for sine representanter, og gir skyhøye kjøregodtgjørelser til representantene.

-  Jeg synes hun burde innkalle sametingspresidenten på teppet, sier Hagen. Frp vil ha sine representanter inn på Sametinget, samtidig som de ønsker å avskaffe hele organet. Flere samer er provosert over å få brev med spørsmål om å skrive under på at partiet som vil avskaffe Sametinget skal få stille liste til valget til neste år, ifølge Klassekampen. 300 signaturer er på plass - 100 flere enn de trenger for å lov til å stille liste.

-  Kan du forstå at noen oppfatter dette som rart?

-  Nei, det kan jeg ikke. Det er ingen som har stilt spørsmål ved at vi vil komme inn for å delta i at det gjøres minst mulig dumme ting. Vi vil inn i Sametinget for å bidra til at Sametinget blir nedlagt, sier han.

Frp har programfestet vedtak på å avskaffe Sametinget.

-  Diskriminerende

-  Vi er uenige i grunntanken om et Sameting. Et eget folkevalgt organ for en etnisk minoritet i Norge er vi imot. Når andre land gjør noe tilsvarende kalles det apartheid, og rasisme, sier Hagen.

-  Vi burde heller samle oss. Sånn som jeg ser det vil det bare være et spørsmål om tid før langt større minoritetsgrupper, nemlig enkelte innvandrergrupper, også vil kreve et eget folkevalgt organ.

OPPRØRT: - Enkelte sterke samer har hatt den tendensen at hvis det er noen vanskeligheter, så sender de noen til Oslo for å hente penger, sier Carl I. Hagen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media