Legg ned stridsøksa!

Når to så markante typer som Johann Olav Koss og Kjell Kran går fra hverandre i sinne, er det et tegn på at den unyanserte og provinsielle norske dopingdebatten de siste ukene har skapt mye forbannelse og bitterhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge er jo skjønt enige om at alle former for doping er forbudt i idrett. Men når de to først skal snakke ut etter å ha skrevet lange brev i VG og Dagbladet, går det altså galt. Begge taper på en slik prestisjekamp. Koss står fast på at Norge markerte seg som verdens verste dopingnasjon pr. innbygger under OL i Sydney, mens Kran står fast på at Norge driver verdens beste antidopingarbeid .

  • Johann Olav Koss har engasjert seg kraftig i dopingdebatten siden han ble styremedlem i det uavhengige dopingbyrået WADA. Som IOC-medlem fikk han også stor oppmerksomhet i Sydney på grunn av sin harde kritikk av USAs dopingpolitikk.
  • Koss er en av de største olympiere med tre gull i Lillehammer-OL. Vi som var så heldige å oppleve hans fantastiske løp i Vikingskipet i 1994, glemmer det aldri. Etter at Koss så altfor tidlig la opp for å studere medisin, har han ofret mye av tida si på Olympic Aid og blitt en pionér med sin innsats for noen av verdens fattigste barn. Koss måtte være sta og beinhard mot seg selv og andre for å nå sine mål på skøytebanen. I politikkens verden kreves det mer ydmykhet og diplomati.
  • Koss ble fryktelig skuffet da han ikke ble valgt inn i IOCs styre i Sydney. Han fikk bare et fåtall stemmer i forhold til Sergej Bubka og en av årsakene var trolig hans råkjør mot USAs dopingpolitikk. I skuffelsen over valgresultatet og de norske dopingsakene skrev Koss et brev til ledelsen av norsk idrett der både Kran og dagens politiske ledelse fikk gjennomgå.
  • Han skrev bl.a. at WADA hadde bedt om en skriftlig redegjørelse i forbindelse med idrettens håndtering av dopingsakene og at Norge ble vurdert med mistillit internasjonalt. Dette er ikke riktig etter det som er blitt sagt på WADA-møtet i Oslo. Ingen hadde bedt om en redegjørelse, men Koss ba selv om å få slippe til på talerstolen for å presentere sitt brev. Han fikk anledning til det, men argumenterte så uklart at styreformannen, IOCs visepresident Dick Pound , måtte spørre hva han mente. Og det svaret Koss da ga, at det må gjøres mer internasjonalt for å få kontroll med kosttilskudd-problemet, er jo alle enige om. Altså fremmet ikke Koss den samme kritikken som i sitt eget brev.
  • Jeg har et forslag til både Koss og Kran: Legg ned stridsøksa og snakk sammen! Få slutt på den tåpelige krangelen så lenge dere er enige om hovedmålet. Denne uka har altså både WADA og over 30 nasjoner hatt møter i Oslo der Norges antidopingpolitikk har fått positiv respons. Med de løftene statsminister Jens Stoltenberg ga i går, kan det ikke være tvil om at Norge er det land i verden som gjør mest for å komme dopingen til livs. Det burde Koss og Kran ta hverandre i hånda på. De har jo begge litt av æren ettersom regjeringens offensiv neppe hadde kommet uten den opprivende debatten. Dessuten er det noe som heter god sportsånd.
<B>BLI ENIGE:</B>Dagbladets sportsredaktør mener at det er på tide at Johann Olav Koss (t.h.) og idrettspresident Kjell O.Kran begraver stridsøksa. Til beste for idretten og antidopingarbeidet i Norge.