- Legg om stilen Bondevik

Statsminister Kjell Magne Bondevik provoserte i går stortingsflertallet kraftig ved å være den reneste Severin Suveren i spørretimen. Han beskyldes for å være glatt, uvanlig aggressiv og for å vri seg som en makk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens han selv ga vage svar på enkelte spørsmål, irettesatte han den ene stortingsrepresentanten etter den andre for å være upresis eller komme med underlige spørsmål.

En tilsynelatende briljant forestilling fra statsministerens side inneholdt så mange giftige stikk at den har utløst kraftige reaksjoner.

- Den stilen tror jeg ikke han skal ha mer i Stortinget, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

- I dag var han glatt, sa en meget oppbrakt Tore Nordtun (Ap) i en pause etter Bondeviks opptreden. Det går ikke an å holde på sånn i en time og irettesette alle, sier Nordtun.
- Han var uvanlig aggressiv. Slik han returnerte alle spørsmål bør han få innvilget sin egen spørretime hvor han kan spørre Stortinget i stedet, sier Høyres leder Jan Petersen. - Han vred seg som en makk, bemerket Høyres nestleder Inge Lønning.

Kontantstøtte

Det hele startet da Jagland ba Bondevik oppklare uttalelser fra næringsminister Lars Sponheim. Sponheim hadde sagt til avisa Firda at det var uaktuelt å øke støtten til skipsverftene, med henvisning til at kontantstøtten var så dyr.

- Det er mer grunn til å undre seg over Ap's stadig nye innfallsvinkler når det gjelder kontantstøtte. Jeg har inntrykk av at alt som kan gå galt i samfunnet, nå skyldes kontantstøtte, svarte Bondevik.

Høyre-leder Jan Petersen ønsket å vite om hele regjeringen sto bak utnevnelsen av Gunnar Stålsett som ny biskop i Oslo.

Bondevik svarte med å vise til at Høyre-statsråder på 1960- og 70-tallet hadde vært med på å nedvotere hans onkel Kjell Bondevik.

Primas eller preses?

Deretter arresterte han Grete Knudsen (Ap) for å tukle med begrepene i sitt spørsmål. Knudsen ville vite hva Bondevik hadde ment med en uttalelse om hvem av biskopene som er primas.
- Jeg sa at normalt er Oslo-biskopen preses - for øvrig ikke primas, men preses.

Men Bondevik ville ikke svare på Knudsens spørsmål om han som statsminister stiller seg bak biskopen som regjeringen nå har utnevnt.

- Ikke korrekt

Også Høyres Inge Lønning fikk sitt pass påskrevet da han påpekte at regjeringen hadde brettet ut intern uenighet i full offentlighet.

- Det er dessverre ikke korrekt det representant Lønning prøver å skape inntrykk av.

I løpet av spørretimen rakk Bondevik også å sende en hilsen til den nyutnevnte biskopen for hans engasjement i Ali-saken.

- Hvis en går altfor skråsikkert ut, bør en ha satt seg maksimalt godt inn i saken. Og jeg har tillatt meg å si at jeg ikke hadde følelsen av at herr Stålsett hadde gjort det - noe han selv har innrømmet.