MYTE: Legenden om Den avskyelige snømannen, yeti eller Bigfoot eksisterer mange steder i verden, men nå har en forsker gjort funn som gir teorien et skudd for baugen. Dette bildet fra California ble presentert som bildebevis på Bigfoots eksistens i 1977. Foto: AP / NTB Scanpix
MYTE: Legenden om Den avskyelige snømannen, yeti eller Bigfoot eksisterer mange steder i verden, men nå har en forsker gjort funn som gir teorien et skudd for baugen. Dette bildet fra California ble presentert som bildebevis på Bigfoots eksistens i 1977. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Legger den eldgamle myten død, men alle er ikke overbevist

- Man kan aldri bevise 100 prosent at det ikke finnes noe der ute.

(Dagbladet): Legender og historier om Den avskyelige snømannen, Bigfoot eller yetien, har lenge vært en del av både vandrehistorier og overtro.

Fjellklatrere har vist til mystiske fotavtrykk i snøen, og mange hevder å ha sett en stor pelskledd skikkelse i fjerntliggende fjellområder.

Nå har en gruppe forskere analysert ni pels- og tannprøver som angivelig skal være fra den avskyelige snømannen i Himalaya og Tibet, og dementerer langt på vei myten.

Bjørn og hund

Av de ni prøvene viste åtte seg å være fra bjørner, mens tannprøven var fra en hund.

- Dette viser at moderne vitenskap kan gi oss løsningen på slike gåter og uløste mysterier. Av de ni prøvene tilhørte åtte lokale bjørnearter som fremdeles eksisterer i området, sier Charlotte Lindqvist, en av forskerne som har gjort funnet til The Guardian.

Prøvene ble gjort etter initiativ fra et filmselskap som arbeider med et prosjekt om temaet. Lindqvist sier hun presenterte funnene med blandede følelser.

- Det var naturligvis veldig interessant for meg, men kanskje noe skuffende for filmselskapet. Likevel er jeg sikker på at myten vil leve videre. Man kan aldri bevise 100 prosent at det ikke finnes noe der ute.

Og riktignok, Jonathan Downes ved Centre for Fortean Zoology sier til avisa at han applauderer det vitenskapelige arbeidet, men at han fremdeles tror mysteriet er uløst.

- Jeg mener det er en stor sjanse for at det finnes ukjente primatarter som bare venter på å bli oppdaget i Sentral-Asia, sier han.

- Overbeviste om at dette er ekte

Og selv om ingenting er endelig bevist, har rapportene om yeti-lignende skapninger vært mange.

I 2008 fant et team med japanske eventyrere det de hevdet var spor etter Den avskyelige snømannen i Dhaulagiri-fjellene i Himalaya.

- Fotavtrykkene var rundt 20 centimeter lange, og liknet på et menneskes, sa lederen for det japanske yeti-prosjektet Yoshiteru Takahashi til nyhetsbyrået AFP.

Ekspedisjonen lyktes ikke med å fange den avskyelige snømannen til film, men teamet mente fotavtrykkene var bevis nok.

- Jeg og mine kolleger har lett i Himalaya i årevis, og vi kjenner igjen avtrykkene til bjørn, rådyr, ulv og snøleopard. Dette avtrykket stammer ikke fra noen av disse, sa Takahashi.

- Vi er overbeviste om at dette er ekte. Fotavtrykkene og historiene de lokale forteller oss gjør oss sikre på at dette ikke er innbilning.

Ni kameraer med bevegelsessensorer klarte imidlertid ikke fange bilder av det myteomspunne vesenet, i et område Takahashi personlig hevdet å ha sett Yetien.

- Den sto i en silhuett rundt 200 meter unna. Den gikk på to bein som et menneske og var cirka 150 centimeter høy, fortalte han.

Norsk?

Forskere har også tidligere gjort tester på hår- og pelsprøver funnet i Himalaya. I 2007 ble funn presentert som viste at prøvene var identiske med prøver fra kjevebeinet til en urtids-isbjørn som levde på Svaldbard for 120 000 år siden.

Forskerens teori er derfor at yetien egentlig er en type bjørn, en hybrid mellom en brunbjørn og en isbjørn som lever uoppdaget i Himalaya.

- Resultatet er morsomt og overraskende. Vi vet ikke fullt ut hva det betyr, men det betyr ikke at det bor en urtidsisbjørn i Himalaya. Det kan bety at det er en underart av brunbjørnen som stammer fra bjørnen som var stamfar til isbjørnen, eller det kan bety at det har oppstått en nyere hybrid melllom brunbjørnen og etterkommere av urtidens isbjørn, sa forskeren Bryan Sykes da.