Legger du penger på en slik bøsse, kan 30 prosent gå til russefyll

Veldedig organisasjon med omstridt innsamlingsmetode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For to uker siden ble den videregående skolen Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo oppsøkt av en representant fra den veldedige organisasjonen Norstiftelsen.

De fikk tilbud om å samle inn penger for stiftelsen, mot at de skulle få 30 prosent av den totalt innsamlede summen.

- Alle er desperate etter å få finansiert russetida, og i første omgang hørtes det flott ut å tjene penger og samtidig støtte veldedige formål, sier Joakim Tangen, elev i 3. klasse på skolen.

Norstiftelsen har gått aktivt ut og forsøkt å få russ til å samle inn penger, mot at de får en del av inntektene.

- Det vi gjør nå, og som er ganske nytt, er at vi samarbeider med russen for å få inn midler. De får en andel på 20-30 prosent av det de samler inn, sier Torje Gulbrandsen, styreleder i Norstiftelsen, til Dagbladet.no.

- Vi vil gjerne hjelpe russen også, til å tjene penger, for vi veit jo at russetida koster mye. Det handler om å hjelpe barn og unge det også, så da passet det oss godt, sier Gulbrandsen.

- Uetisk metode
Russen ved Kristelig Gymnasium takket først ja til tilbudet fra Norstiftelsen. Men etter hvert reagerte flere.

- Vi hadde en stor diskusjon før vi skulle til å sette i gang dugnaden. Et av hovedmomentene var at vi mener det rett og slett er umoralsk og uetisk å samle inn penger til mennesker som virkelig trenger det mot betaling, sier Joakim Tangen.

Legger du penger på en slik bøsse, kan 30 prosent gå til russefyll

Norstiftelsen er uenige i at innsamlingsmetoden er uetisk. Men de forstår at den skaper reaksjoner.

- Slik jeg ser det så er det ikke uetisk. Det koster å samle inn penger. Selvfølgelig kunne vi ønske at folk ville være med og samle inn penger uten betaling, men det er dessverre ikke slik at folk gidder å gjøre en innsats uten noen form for betaling, sier Gulbrandsen.

- Hvis de kan tjene penger selv, så tror vi at de kan gjøre en bedre jobb. Vi tenkte vi skulle prøve dette, for å se hvordan det fungerer. Det er mye penger, men hvis de jobber mer for det, så blir det mer penger i kassa. Vi ønsker å se hvordan det går, sier Torje Gulbrandsen.

- Hvor vanlig er det å gi en andel til bøssebærerne?

- Det er ikke vanlig, det er ikke det. Jeg har vært borti et par stykker som har hatt det, men i Norge er det vanlig med de store aksjonene der folk jobber frivillig og ikke skal ha noe for det. Men vi er såpass små at det ikke er mulig, sier Gulbrandsen, som understreker at de har noen frivillige som ikke får en andel av innsamlingspengene.

- Har du forståelse for at folk reagerer på metoden?

- Ja, det skjønner jeg veldig godt. Vi har fått mye reaksjoner på det, både positive og negative. Russen er veldig for denne løsningen, de ser det også som en måte å finansiere russetida på. Det andre organisasjoner bruker på markedsføring og mediarådgiving vil vi heller gi til våre bøssebærer som gjør en veldig viktig jobb, sier Gulbrandsen, som sier han kjenner til flere stiftelser som vurder det samme innsamlingskonseptetet.

Bedt om å lyve?

STOPPET INNSAMLING: Joakim Tangen og elevene ved Kristelig Gymnasium i Oslo reagerer på Norstiftelsens innsamlingsmetode. De ble lovet 30 prosent av inntektene fra bøssene. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
STOPPET INNSAMLING: Joakim Tangen og elevene ved Kristelig Gymnasium i Oslo reagerer på Norstiftelsens innsamlingsmetode. De ble lovet 30 prosent av inntektene fra bøssene. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer

Joakim Tangen hevder at elevene på KG ble instruert av representanten fra Norstiftelsen om å lyve til giverne.

- De sa vi skulle si at vi ikke fikk noe utbytte av dette, sier han til Dagbladet.no.

Norstiftelsen avviser at de instruerte russen på denne måten:

- Jeg avviser på det sterkeste at dette har blitt forsøkt hemmeligholdt, sier Torje Gulbrandsen.

KG-elev Joakim Tangen tok initiativet som førte til at skolens elever trakk seg. 18-åringen reagerte også på at de hadde fått vite lite om hva pengene skulle gå til.

Ifølge brosjyren stiftelsen delte ut til elevene, går pengene som samles inn til stiftelsens prosjekter i Romania og Thailand.

- Vi spurte om å få vite hvilke land og hvilke personer de samarbeidet med. Da fikk vi beskjed om at det måtte hemmeligholdes, av hensyn til konkurrerende organisasjoner. Det er stikk i strid med alt innsamlingsarbeid handler om. Vi må jo kunne overbevise giverne om at de gir til gode formål, sier Tangen.

- At dette ble forsøkt hemmeligholdt på grunn av konkurrerende virksomheter er noe jeg tviler sterkt på har blitt uttalt fra Norstiftelsens side, svarer Torje Gulbrandsen.

Men de beklager hvis elevene har fått for dårlig informasjon.

- Vi er flere personer i stiftelsen og jeg har ikke snakket med alle der. Det kan hende at de har fått dårlig innføring og da må vi bare beklage det. Vi har også hjemmesider, og der regner vi med at folk har gått inn og sett. Det står kanskje ikke så veldig mye her, men vi har i hvert fall noe. Jeg prøver å markedsføre stiftelsen så godt som mulig.

- Hva går egentlig pengene til?

- Vi holder på med barnehjem i Romania og Thailand. I forhold til Romania gir vi penger til Grenlandsaksjonen. Vi vil bygge vårt eget barnehjem der nede, og håper å få det til neste år. Vi vil også starte et eget barnehjem i Bangkok. 

- Skal bli en stor organisasjon

Norstiftelsen skriver på sin egen hjemmeside at de er en nonprofit humanitær organisasjon uten religiøs eller politisk ideologi. 

- Ut ifra hva daglig leder sier, er dette bare tull. Vi skulle få 30 prosent av det vi samlet inn og det er profitt, sier Joakim Tangen.

Styreleder Torje Gulbrandsen avviser at innsamlingsmetoden bryter med non profit-prinsippet.

- Det gjør vel for så vidt ikke det, slik jeg ser det. Alt overskudd i stiftelsen går til formålet. Vi gjør dette av fri vilje. Jeg sitter som styreformann og har ikke tatt ut noe lønn i det hele tatt, sier Gulbrandsen til Dagbladet.no.

Gulbrandsen sier han har mål om at Norstiftelsen på sikt skal bli en stor og toneangivende veldedig organisasjon.

- Norstiftelsen ble etablert i 2004, og har ligget ganske stille etter det. Det har ikke vært stor aktivitet og det har ikke blitt prioritert. Men nå har vi veldig mange spennende prosjekter på gang. Mitt mål er å få dette til å bli en stor organisasjon. Hvis vi lykkes med det, blir det spennende.

AVTALT PROVISJON: Denne kontrakten skrev en gruppe elever ved KG i Oslo med Norstiftelsen. Stiftelsen sier til Dagbladet.no at de gir russen en andel på mellom 20 og 30 prosent av det de samler inn.