Legger fram coronakriselov

Regjeringen ønsket at kriseloven skulle gjelde ut 2021. Stortinget sa nei. Loven har dessuten en helt spesiell «sikkerhetsventil».

HÅNdTRYKK: Flere fikk med seg at Erna Solberg glemte seg da regjeringen orienterte om tiltakene mot coronaviruset. Bilder fra NTB. Laget av Marte Nyløkken Helseth. 13.03.2020. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det holdes ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag klokka 17, melder Slottet. Kongen og kronprinsen skal være til stede.

Dagbladet får bekreftet at det er en ekstraordinær coronalov som står på agendaen.

Loven gir regjeringen utvidede fullmakter for håndtering av smittespredning.

Dagbladets kilder sier det er en kriselov som skal gjelde alle områder av samfunnet. Regjeringen vil med dette kunne få utvidede fullmakter til å treffe inngripende tiltak overfor befolkningen.

Begrensninger

Regjeringen ønsket i utgangspunktet at loven skulle gjelde ut 2021. Dette satte opposisjonen foten ned for. Loven vil istedet vare i seks måneder.

Ernas nærmeste coronasmittet

Selv om den nye loven gir regjeringen og statsministeren utvidede fullmakter på et bredt område, skal virkeområdet være klart rammet inn.

Etter det Dagbladet erfarer vil loven kun komme til anvendelse dersom det er akutt fare for liv og helse. Loven er også rammet inn med tanke på Grunnlovens bestemmelser og folkerettslige forpliktelser.

I tillegg har coronaloven en egen og helt spesiell «sikkerhetsventil». Denne består i at et mindretall på Stortinget, definert som en tredel av representantene, kan stanse enkeltvedtak som regjeringen fatter på bakgrunn av loven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer