Legger fram coronakriselov

Regjeringen ønsket at kriseloven skulle gjelde ut 2021. Stortinget sa nei. Loven har dessuten en helt spesiell «sikkerhetsventil».

HÅNdTRYKK: Flere fikk med seg at Erna Solberg glemte seg da regjeringen orienterte om tiltakene mot coronaviruset. Bilder fra NTB. Laget av Marte Nyløkken Helseth. 13.03.2020. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det holdes ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag klokka 17, melder Slottet. Kongen og kronprinsen skal være til stede.

Dagbladet får bekreftet at det er en ekstraordinær coronalov som står på agendaen.

Loven gir regjeringen utvidede fullmakter for håndtering av smittespredning.

Dagbladets kilder sier det er en kriselov som skal gjelde alle områder av samfunnet. Regjeringen vil med dette kunne få utvidede fullmakter til å treffe inngripende tiltak overfor befolkningen.

Begrensninger

Regjeringen ønsket i utgangspunktet at loven skulle gjelde ut 2021. Dette satte opposisjonen foten ned for. Loven vil istedet vare i seks måneder.

Ernas nærmeste coronasmittet

Selv om den nye loven gir regjeringen og statsministeren utvidede fullmakter på et bredt område, skal virkeområdet være klart rammet inn.

Etter det Dagbladet erfarer vil loven kun komme til anvendelse dersom det er akutt fare for liv og helse. Loven er også rammet inn med tanke på Grunnlovens bestemmelser og folkerettslige forpliktelser.

I tillegg har coronaloven en egen og helt spesiell «sikkerhetsventil». Denne består i at et mindretall på Stortinget, definert som en tredel av representantene, kan stanse enkeltvedtak som regjeringen fatter på bakgrunn av loven.

Det innebærer at regjeringen må komme til Stortinget for å forankre enkeltvedtak som gjøres med basis i loven, og at minst to tredeler av de 169 representantene må godkjenne vedtaket.

Ønsket lang varighet

En ny krisefullmaktslov har blitt diskutert mellom regjeringen og opposisjonen på Stortinget, noe DN var først til å melde.

Regjeringen ønsker videre fullmakter til å gjennomføre smitteverntilak.

Som VG meldte i går, har opposisjonen reagert på at regjeringen ønsket at fullmaktsloven skulle kunne gjelde i to år.

De har vist til beredskapshjemmel utvalget som setter seks måneder som en maksgrense. Opposisjonen satt som krav at LO og fagforeningene blir hørt i spørsmålet.

Dette er fordi arbeidstider og rettigheter som er forhandlet fram er noe av det som regjeringen ønsker å kunne sette til side i en krisesituasjon.

- De har en legitim begrunnelse for forbudet som vi anerkjenner, men fagforeningene bør bli hørt i dette, sier en kilde i opposisjonen til Dagbladet.

Det kan være at de skal kunne pålegge butikker å holde søndagsåpent, eller helsevesenet om de verste scenarioene slår til.

Etter det Dagbladet forstår har det vært særlig viktig for Arbeiderpartiet at partene i arbeidslivet må konfereres før det fattes vedtak som har følger for arbeidslivet.

- REIS HJEM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ber de som fremdeles oppholder seg på hytta om å reise hjem. Video: Regjeringen Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer