Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringsforhandlinger Hotell Jeløy Radio i Moss:

Legger fram regjeringsplattform for partiene

Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) har en regjeringsplattform klar. Nå skal den godkjennes av partigruppene.

HER ER DOKUMENTET: Venstre-leder Trine Skei Grande viser fram resultatet av forhandlingene på Hotell Jeløy Radio, som resten av partiet nå skal ta stilling til. Foto: John Terje Pedersen
HER ER DOKUMENTET: Venstre-leder Trine Skei Grande viser fram resultatet av forhandlingene på Hotell Jeløy Radio, som resten av partiet nå skal ta stilling til. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSS (Dagbladet): Etter å ha forhandlet om regjeringsmakt siden 2. januar har partiledelsen i de borgerlige partiene nå kommet fram til en regjeringsplattform.
Plattformen skal nå presenteres for de styrende organene i de tre partiene som så skal vende tommelen opp eller ned.

Nestleder Ola Elvestuen bekrefter overfor Dagbladet på vei inn til møtet at de har et dokument som de skal presentere for landsstyret og stortingsgruppa.

PÅ VEI INN: Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen Foto: John Terje Pedersen
PÅ VEI INN: Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Så får vi se hvordan det blir mottatt, sier Elvestuen.

I Venstre er det Stortingsgruppa som har det siste ordet, mens det i Frp er landsstyret. Partilederne vil sammen møte pressen og presentere resultatet etter at partimøtene er ferdige.

Eksakt tidspunkt er ikke klart, men tidligst klokka 14, opplyser partiene i en melding.

Skepsisen til regjeringsprosjektet er stor på grasrotnivå i både Venstre og Frp, men forventningene er likevel at plattformen vil bli godkjent.

- Listhaug provoserer

En tredel av landsstyret til Venstre stemte mot å gå i forhandlinger. En av dem var fylkesleder i Finnmark Venstre Leif Gøran Wasskog. Hans skepsis har ikke blitt mindre.

- Det er mye som skal til før vi stemmer for en regjering med Frp. Det som ligger bak er forskjellene på innvandring og i asylpolitikken, og en steil holdning til ikke å komme oss i møte på dette, sier Wasskog.

MØTER SITT PARTI: Partileder Siv Jensen ankommer landsstyret i FrP møtes søndag morgen på Refsnes Gods.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
MØTER SITT PARTI: Partileder Siv Jensen ankommer landsstyret i FrP møtes søndag morgen på Refsnes Gods. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har ikke gjort det bedre med sin tur til Øst-Afrika, mener han.

- Hun provoserer så godt hun kan med sin tur til Afrika. Om det er dårlig timing eller bevisst timing, er ikke godt å si: Jeg heller mot å tro at det er bevisst, sier Wasskog, som mener ministeren også trenerer situasjonen for oktober-barna.

- Når ikke Frp viser vilje til samarbeid på disse områdene, kommer de oss ikke i møte, sier han.

- Venstre må gi

LOVER INGENTING: Mazyar Keshvari ankommer landsstyret i FrP møtes søndag morgen på Refsnes Gods. Han sier det skal et godt resultat til Oslo Frp vil stemme for regjeringserklæringen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
LOVER INGENTING: Mazyar Keshvari ankommer landsstyret i FrP møtes søndag morgen på Refsnes Gods. Han sier det skal et godt resultat til Oslo Frp vil stemme for regjeringserklæringen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Holdningene er steile også på den andre siden av forhandlingsbordet:

- Vi er i forhandlinger med et parti som har rundt 4 prosent oppslutning. Da har velgerne sagt sitt. Det er ikke et parti det norske folk i utgangspunktet har ønsket i regjering eller har ønsket mye av politikken til. Det er etter vårt syn begrenset hva vi kan gi for at de skal komme i regjering, det er Venstre som må gi, sier fylkesleder Frp Mazyar Keshvari til Dagbladet. '

Han mener kjernesakene til Frp må være ivaretatt og at forhandlingsreslutatet skal være godt i favør av Frp før Oslo Frp vil stemme for.

Ifølge Keshvari har dette både en politisk og en taktisk dimensjon.

- Vi er noe skeptisk til å ta inn et parti som står så langt fra oss på viktige områder som innvandring, energi og miljø all den tid vi ikke får flertall med det partiet uansett. Slik det har vært til nå har regjeringen kunnet legge fram en politikk som har vært nær primærpolitikken og så kunnet forhandlet på dette i Stortinget. Da blir det tydelig for folk hvor vi står. Nå vil mye av politikken bli endret alt i regjering og så må man forhandle videre i Stortinget. Den type strategiske ting er vi nødt til å ta høyde for, sier han.

Tøffe forhandlinger

Forhandlingene fortsatte til ut på kvelden i går. Ikke overraskende har nettopp spørsmålet om innvandring vært et av de det har vært vanskeligst å komme fram til enighet om på Jeløy, etter det Dagbladet erfarer, sammen med de andre sakene der avstanden mellom de to partiene er størst, som oljepolitikk og det grønne skiftet.

Derimot kunne de tre partiene allerede etter tre dager med forhandlinger legge fram en enighet på arbeidslivspolitikk. Gjennom det de kaller en innkluderingsdugnad, skal en ny blågrønn regjering jobbe for å få opp yrkesdeltakelsen i den delen av befolkningen som står utenfor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!