Legger livet i hendene på mafiaen

ZIELONA GORA (Dagbladet): - Fiskere i grenseelva Nvsa har flere ganger fått druknede illegale immigranter på kroken.For en tid tilbake druknet åtte indere i elva da de forsøkte å ta seg over til Tyskland på en spinkel flåte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke hatt en enkelt tragedie på størrelse med den i Dover der 58 mennesker ble funnet døde, men tragediene ved den polsk-tyske grensa er mange nok, sier major Sylwester Skoneczny ved grensepolitiet i Krosno Odrzanskie.

- De satser alt, liv og penger, for å komme til Vest-Europa. Hvor mange som lykkes, vet vi ikke, men vi vet at grenseelva har vært siste stopp for mange av dem. Av dem som ikke kommer så langt som til elva, ble mer en 1000 pågrepet her i dette distriktet i fjor.

Det er opprettet egne interneringsleirer på den polske sida av grensa for folk som mislykkes i å ta seg ulovlig inn i Tyskland. Da Dagbladet besøkte interneringsleiren i Krosno Odrzanskie, var en afghansk familie og en ung mann fra Bangladesh nylig brakt inn. Etter en reise som hadde vart i én måned og ti dager, er de nakne cellene foreløpig siste stopp.

Drømmen om et liv i vest er knust, familie og venners penger har havnet i mafiaens lommer. Det eneste de eier, er det de står og går i.

Øst-ruta

De hadde fulgt den såkalte Øst-ruta, som regnes for en billig rute ettersom mafiaen som organiserer menneskesmuglingen, «bare» tar mellom 40000 og 80000 kroner per person. Andre ruter, som for eksempel ruta fra Kina til Storbritannia, kan koste to- tre ganger så mye.

Øst-ruta går som oftest med fly til Moskva. Deretter fraktes de med bil gjennom Russland til grensa mot Polen. Derfra går de til fots gjennom skogen og inn i Polen.

- I Polen blir de tatt imot av såkalte «kameler» som sørger for transport gjennom Polen. «Kamelene» er siste og laveste ledd i kjeden, og får 800 til 1200 kroner for sine tjenester. Noen ganger skaffer kamelene husrom for natta, men ofte må flyktningene overnatte under åpen himmel, sier Skoneczny.

Tidligere var det i hovedsak afrikanere og asiater som benyttet denne ruta, men de siste åra har folk fra de tidligere Sovjet-republikkene Moldova, Ukraina og Hviterussland utgjort en stadig større andel.

- Vi har også en økning av russere som forsøker å ta seg inn i Tyskland fra Polen. Det er i hovedsak russiske soldater som var stasjonert i Øst-Tyskland, og lengter tilbake. Der har de venner og kontakter, og regner med å få det bedre der enn i Russland. Russerne klarer seg stort sett på egen hånd, uten mafiaens hjelp.

«Greske» rumenere

Dagbladet fikk møte noen av de internerte i Krosno Odrzanskie, men ingen av dem vil snakke, verken med oss eller grensepolitiet.

- Vi får nesten ingen informasjon fra dem som blir pågrepet. De holder kjeft, åpenbart truet av mafiaen til ikke å avsløre noe om reiserute, personer eller dekkadresser, sier etterforskningsleder major Tomasz Schmidt.

- En annen trend er at stadig flere er utstyrt med falske papirer. Nå kommer det rumenere eller srilankere med for eksempel greske pass, og utgir seg for å være grekere, sier han.

Polen har etablert et effektivt vakthold langs grensa mot vest. Som søker om medlemskap i EU vil Polen vise at de kan oppfylle Schengen-avtalens krav i det øyeblikk de blir EUs yttergrense mot øst.

Grensa patruljeres med vaktbåter, fotpatruljer, hundepatruljer og fly som kan gjøre søk med infrarødt utstyr.

Rømmer på nytt


- Hva skjer videre med dem som nå er internert i Krosno Odrzanskie?

- I første omgang kan vi holde dem i den strengest bevoktede avdelingen i inntil 48 timer for å etterforske eventuelle kriminelle handlinger. Deretter starter vi utvisningsprosedyren. Mange velger imidlertid å søke asyl i Polen. Når de ikke kommer seg inn i Tyskland, velger de det nest beste, som da er Polen. I påvente av at asyl-søknaden skal ferdigbehandles, rømmer mange og forsøker å komme seg over grensa til Tyskland for andre gang. De fleste blir utvist, og overlates til hjemlandets ambassade for videre transport ut av Polen, sier Skoneczny.