Legger lokk på dødsulykken: «Statshemmelighet»

Brannen om bord ubåten drepte 14 personer. Nå sier russiske myndigheter at de ikke vil offentliggjøre informasjonen de sitter på.

UBÅT: Bildet, som er tatt i går, viser en uidentifisert ubåt som ligger til kai i Sevoromorsk i Russland. Foto: Kseniya GAPONKO / AFP / NTB Scanpix
UBÅT: Bildet, som er tatt i går, viser en uidentifisert ubåt som ligger til kai i Sevoromorsk i Russland. Foto: Kseniya GAPONKO / AFP / NTB ScanpixVis mer

Mandag omkom 14 personer i en brann om bord på et russisk undervannsfartøy. Ubåten befant seg i russisk farvann i Barentshavet da brannen brøt ut.

Brannen oppsto angivelig om bord i den atomdrevne ubåten AS-12, som av russiske medier bare kalles Losjarik.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier til pressen onsdag at de ikke kommer til å frigi informasjon om hendelsen fordi deler av informasjonen er «i kategorien statshemmelighet».

- Det er klassifisert informasjon. Denne hemmeligheten er holdt i interesse av statens og nasjonal sikkerhet, sier Peskov ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

- Det er vanlig praksis at slik informasjon ikke blir frigitt. Det er ikke noe uvanlig med dette, og det er i samsvar med russisk lov om statshemmeligheter, sier han ifølge Independent.

Legger lokk

Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen ved Forsvarets høgskole sier til Dagbladet at dette ikke er uvanlig.

- Dette gjør de alltid. Det er veldig sjeldent at russerne offentliggjør detaljer om sånt som dette. Det kommer av og til informasjon i russiske medier etter hvert.

Stort sett legger Russland altså lokk på slikt. Det sier også Russland-kjenner Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt.

- Når det gjelder militære operasjoner, ikke minst ulykker, så er det standard prosedyre å legge lokk på det. Så kommer det likevel ut litt informasjon etter noe tid. Men ryggmargsrefleksen er å legge lokk, sier Moe til Dagbladet.

MØTE: President Vladimir Putin i møte med den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu i går. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB Scanpix
MØTE: President Vladimir Putin i møte med den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu i går. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB Scanpix Vis mer

Høyt rangerte offiserer

- Det er et stort tap for marinen, og for hele militæret, sa Russlands president Vladimir Putin i en uttalelse.

Putin har også informert om at minst halvparten av de døde var rangert som kapteiner. To av de døde hadde også mottatt ærestittelen «Helt av den russiske føderasjon», skriver Washington Post.

Dette er noe begge ekspertene har lagt merke til.

- Det var mange høyt rangerte offiserer om bord. Det kan reflekte at dette er et viktig og avansert fartøy. Det kan ha vært i forbindelse med et spesielt prosjekt, sier Moe.

- Dette er avansert og hemmelig informasjon som russiske myndigheter ikke ønsker å gi detaljert opplysninger om. Det var en forskningsenhet, en liten ubåt, som var om bord. Det er knyttet usikkerhet til hvor brannen oppstod, om det var i selve ubåten eller i forskningsenheten, legger Moe til.

- Det var ikke vanlig mannskap ute og seilte. Det var høyt rangerte personer som kanskje deltok på et eksperiment eller demonstrasjon av ny kapasitet, sier Ulriksen.

Russerne har opplevd flere ubåtulykker, men det skjer ofte i forbindelse med nye systemer, bemerker Ulriksen. Dette skal være en ubåt som har vært i tjeneste en stund.

REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

Undersøkelser

Den russiske avisa RBC siterer en kilde i politimyndighetene som sier at brannen oppsto i en atomdrevet ubåt av typen AS-12, bedre kjent som «Losharik».

Lite er kjent om ubåten. Den ble satt i tjeneste i 2010, skal være svært avansert og brukes til forskning, redningsoperasjoner og spesielle militæroperasjoner.

En anonym militærkilde sier imidlertid til AFP at han ikke tror brannen oppsto under «vitenskapelige undersøkelser», som forsvarsdepartementet hevder.

- Vanligvis er det et dekke for ulike typer jobb som utføres på havbunnen som legging av kabler, sier eksperten.

Ubåten skal ligge til kai i den lukkede militærbyen Severomorsk, som befinner seg i Murmansk oblast, bare noen mil fra den norske grensa. Her vil den russiske marinen lede arbeidet med å undersøke fartøyet, og forsøke å finne årsaken til brannen.

Norge følger med

Russiske forsvarsmyndigheter har ikke opplyst hvor mange som befant seg på ubåten da brannen brøt ut.

Det er heller ikke kjent nøyaktig hvor ubåten befant seg, men pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter sier både til NRK og VG at de ikke har blitt kontaktet av russiske myndigheter eller Nordflåten, som står som offisiell eier av ubåten, ifølge russiske medier.

Ifølge NRK har Direktoratet for strålevern og atomtrygghet kalt inn ekstra mannskaper som følge av ubåtbrannen, men at dette er noe de alltid gjør ved slike hendelser. De har vært i kontakt med russiske myndigheter, men foreløpig ikke fått bekreftet eller avkreftet om ulykkesbåten er atomdrevet.

- Ingenting tyder på forurensing, og vi har ikke målt noe heller. Vi følger det nå som om det kan være alt mulig, og sjekker ut målestasjoner. Det er ingen ting som tyder på noe utslipp, og vi har ikke målt noe som antyder forurensing, sier avdelingsdirektør Per Strand til NRK.