Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legger lokk på giftrykter

Ryktene om at Viktor Jusjtsjenko i høst ble forgiftet av regimet, fikk i går en kraftig oppsving. En lege skal ha bekreftet ryktet, men syke-huset gikk raskt ut og dementerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Britiske The Times skrev i går at en lege ved sykehuset i Wien som har behandlet den ukrainske opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko, sa at han ble forgiftet, og at noen prøvde å drepe ham i september. Ansiktet hans ble delvis lammet, og er fortsatt fullt av blemmer, og noe som ser ut som lommer av død hud.

-  Det er ikke lenger grunnlag for diskusjon. Vi er sikre på at vi kan bekrefte hvilken substans som forårsaket sykdommen.

Han fikk substansen fra folk som hadde sine opplagte mål, sier behandlende lege Nikolaj Kopran ved den anerkjente klinikken Rudolfinerhaus i Wien, ifølge The Times.

Avkreftet

På spørsmål om hensikten har vært å drepe ham, svarer Kopran: -  Ja, selvsagt.

Kopran ville imidlertid ikke diskutere hva slags gift som ble brukt, ifølge The Times.

Uttalelsene ble seinere dramatisk avkreftet av klinikkens direktør Michael Zimpfer. Han sa at det overhodet ikke var noe bevis for at Jusjtsjenko ble forgiftet, og at man fortsatt ventet på tilbakemeldinger fra prøver som er sendt til sykehus i USA, Frankrike og Tyskland.

Nikolaj Kopran sa på en pressekonferanse i går at han hadde snakket med The Times, men han ville ikke kommentere det som avisa i går trykte som hans uttalelser. Artikkelen med påstandene om at Jusjtsjenko var blitt forgiftet, men at det ikke lenger var sannsynlig med en dødelig utgang, sto på nettsidene til The Times i hele går, helt til Dagbladet gikk i trykken i natt. Det betyr at avisa mener å ha dekning for uttalelsene i artikkelen, selv om de delvis ble revet ned av sykehusets ledelse i løpet av dagen i går.

Takket tilhengere

Viktor Jusjtsjenko selv takket i går sine tilhengere for at de har gjort det klart for hele verden at Ukraina tilhører det demokratiske Europa.

-  De siste 17 dagene har vist at vi har fått et nytt land. Vi har vist at vi er et europeisk land, sa Jusjtsjenko til sine jublende tilhengere. Det ble i går også inngått et kompromiss mellom regimet og opposisjonen som vil gjøre sjansene for valgfusk i den 3. valgomgangen 26. desember mindre.

Enda en dramatisk dag i Kiev var over. Det handlet om mulige politiske attentatforsøk, og om etterfølgende politiske kompromisser. Det politiske kompromisset betyr at det ikke lenger er lov å benytte seg av «fjernstemmer», som regjeringen og regimet benyttet seg av i stort monn, og som gjorde at rundt ti prosent av de godtatte stemmene i andre valgomgang var falske. På den annen side måtte Jusjtsjenko gå med på at presidentembetet avstår noe makt til regjeringen.

Det er nå ventet at Jusjtsjenko vinner en klar seier i omvalget. Men han vil fortsatt ha mye makt. Det er blant annet han som utnevner statsminister, utenriksminister og forsvarsminister. Statsministeren utnevner ifølge avtalen resten av regjeringen. Per i dag kontrollerer Jusjtsjenko ikke parlamentet.

ETTER: I går bekreftet en lege at Jusjtsjenko hadde blitt forgiftet, men det ble seinere dementert av sykehuset.
FØR
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media