Legger lokk på mobbesak

Direktør Per-Arne Skogstad har instruert lederne i Luftfartstilsynet om å holde tett om trakasseringssaken LO har anlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Når motparten snakker om trakassering og utstøtning, snakker vi om nødvendig omstilling og utvikling,» heter det i et internt notat fra Per-Arne Skogstad som Dagbladet kan avsløre.

«Faller utenfor»

- I denne type prosesser vil det dessverre kunne være noen som faller utenfor, og som ikke evner å tilpasse seg den omstilling og den fornyelse som er påkrevet, skriver Skogstad med adresse til hovedverneombud Unni Vasaasens trakasseringssak.

Bråket i Luftfarts-tilsynet

  • Luftfartstilsynet ble opprettet 1. januar 2000.
  • I april 2000 avdekker Dagbladet store arbeidsmiljøproblemer, påstander om personforfølgelse, heksejakt og faglig inkompetanse. En arbeidsmiljøundersøkelse i juni bekrefter interne problemer.
  • En prosess for å bedre arbeidsmiljøet blir innledet. I januar i år trekker alle de ansattes representanter i Arbeidsmiljøutvalget seg i frustrasjon.

  • I september ble hovedverneombud Unni Vasaasen sykmeldt. 12. mars i år tok hun ut stevning mot Skogstads overordnede, samferdselsminister Terje Moe Gustavsen, for trakassering på arbeidsplassen.

Med Norsk Tjenestemannslag og LOs juridiske kontor i ryggen, tok Vasaasen ut stevning mot staten ved samferdselsminister Terje Moe Gustavsen 12. mars i år. Dette er første gang et statsorgan trekkes for retten for trakassering av en tillitsvalgt.

Psykiske plager

- Saksøker vil gjøre gjeldende at hun er blitt trakassert av sin arbeidsgiver på en slik måte at det har ført til gjentatte sykemeldinger, psykiske plager og psykosomatiske lidelser, heter det i stevningen. I det interne notatet til ledergruppa gjør Per-Arne Skogstad det klart at spørsmål om trakassering skal besvares med «nødvendig omstilling og utvikling av kjernekompetanse og lederkompetanse».

Ved siden av Vasaasen har en flygerinspektør gått til sak. Disse to sakene kommer på toppen av saken tidligere seksjonssjef Ole Pedersen har anlagt etter at han ble avskjediget i fjor høst.

Skogstad forklarer alt bråket med omstillingsprosessen:

- Politikerne har stilt klare og rettmessige krav om fornyelse og omstilling i denne sektoren. For oss er det viktig i en slik omstillingsfase å oppfordre etablerte kulturer til samarbeid om endring. Dette kan føre til støy, men det er en kostnad vi er nødt til å ta, skriver Skogstad, som i notatet fra midten av mars også skriver at han ikke har lest stevningen, men at «det er grunn til å anta det som tidligere er framført gjentar seg; trakassering og utstøtning fra ledelse, tillitsvalgte og kolleger».

Informasjonsmøte

Norsk Tjenestemannslag har bedt om et møte med de ansatte i Luftfartstilsynet for å informere om stevningen.

Per-Arne Skogstad vil ikke kommentere innholdet i notatet som har tittel «Budskapet til media i forbindelse med stevningen».

OMSTILLING: I et internt notat forklarer luftfartsdirektør Per-Arne Skogstad trakasseringssaken til hovedverneombud Unni Vasaasen med at noen «ikke evner å tilpasse seg den omstilling og fornyelse som er påkrevet».