Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legger ned Den Norske Flyktninghjelpen etter «mye negativt medieoppstyr»

I går frarådet Innsamlingskontrollen folk å gi penger til den nye organisasjonen.

ANNONSE OM PENGER: : «Den Norske Flyktninghjelpen» var en nystartet organisasjon som hadde sin første annonse på trykk i Aftenposten i går. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet
ANNONSE OM PENGER: : «Den Norske Flyktninghjelpen» var en nystartet organisasjon som hadde sin første annonse på trykk i Aftenposten i går. Foto: Torun Støbakk / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nyoppstartede organisasjonen Den Norske Flyktninghjelpen kunngjør nå at de legger ned. Dagbladet skrev i går om hvordan Innsamlingskontrollen frarådet folk å gi penger, og at den store organisasjonen Flyktninghjelpen reagerte på navnevalget.

Det Norske Flyktninghjelpen har nå sendt ut følgende pressemelding:

«På grunn av mye negativt media oppstyr velger vi og legge ned den frivillige organisasjonen, og om det har blitt donert inn penger til oss vil det bli betalt tilbake. Vi er veldig lei oss for dette for vi hadde virkelig et ønske om og hjelpe.»

Facebook-siden til organisasjonen er nå slettet. Det var Tønsberg blad som først meldte om nedleggelsen.

Frarådet å gi penger Organisasjonen hadde i går en annonse i Aftenposten hvor de ba om penger til syriske flyktninger, for å hjelpe syriske flyktninger i nærområdene og i Norge. De var ikke registrert i Norsk Innsamlingskontroll, som har som oppgave å sette «godkjentstempel» på aktører som driver innsamlingsaksjoner i Norge.

Det gjorde at Innsamlingskontrollen frarådet folk å gi penger til organisasjonen.

- Når de går ut og henvender seg til allmennheten og ber om støtte på denne måten, burde de absolutt ha vurdert å be om å bli godkjent av oss først, sa Børre Hagen i Norsk Innsamlingskontroll til Dagbladet i går.

- Organisasjoner man er usikker på, skal man ikke gi til, sa Hagen.

- Hadde bare lyst til å hjelpe Organisasjonen ble opprettet 3. november og skal nå legges ned. Aftenposten skrev i går kveld at de to mennene bak organisasjonen er kjenninger av politiet og har en rekke dommer på seg.

Styreleder i Den Norske Flyktninghjelpen, en Tønsberg-mann i 30-åra, sier til Dagbladet i dag at de hadde sagt seg villige til å bytte navn.

- Vi hadde bare lyst til å hjelpe, men det gikk tydeligvis ikke. Så da får vi finne på noe annet. Kjøre taxi eller noe, sier styrelederen til Dagbladet.

Organisasjonen drev han sammen med en mann i 40-åra, som var daglig leder. På organisasjonens nettsider er bildet som skal vise den daglige lederen et generisk modellbilde fra utlandet. Mannen med dress på bildet, er ikke den daglige lederen.

- Den eneste grunnen til at vi tok det bildet er at han ikke rakk å komme seg i skjorta for å bli fotografert før vi lanserte siden. Det er forklaringen, sier styrelederen.

Begge mennene ble arbeidsledige på grunn av nedskjæringene i oljebransjen.

image: Legger ned Den Norske Flyktninghjelpen etter «mye negativt medieoppstyr»

- Vi valgte navnet fordi vi skulle hjelpe flyktninger, og det ligger litt i navnet og vi er norske, vi hadde tenkt å starte opp et asylmottak. Vi hadde en bra hensikt, og det var kjempekjedelig at det ikke gikk. Flyktninghjelpen har egentlig ødelagt for oss. Det er kjempesynd at det ikke er flere som får lov til å hjelpe, sier han til Dagbladet.

Ikke brukt av pengene Dagbladet påpeker at det er mange som tjener penger på å drive asylmottak i Norge i dag.

- De pengene vi hadde tjent, hadde gått til Den Norske Flyktninghjelpen og å hjelpe til med alt mulig rart av elendighet i verden, sier styrelederen.

- Vi har ikke brukt noen penger av pengene vi har fått inn. Vi har bare brukt private midler. Vi har en ordning med et selskap som har sms-donasjon, og de har pengene foreløpig. Nå har vi gitt beskjed om at de bare skal gi alle pengene tilbake, sier styrelederen til Dagbladet.

- Hjelpe som Flyktninghjelpen Dagbladet spør om organisasjonen hadde begynt å samle inn penger uten å ha en plan for hvordan de skulle brukes. Dette ønsker styrelederen å avkrefte. Han sier de hadde en plan for å hjelpe syriske flyktninger.

- På hvilken måte hadde dere tenkt å bidra?

- Reise ned dit det trengs og jobbe med det, da, akkurat på lik linje med Flyktninghjelpen, sier styrelederen til Dagbladet.

- Hva slags planer hadde dere for å hjelpe? Var det snakk om å for eksempel dele ut mat, støtte utdanning, hjelpe i flyktningleirer?

- Det var i de banene der vi tenkte, sier styrelederen.

image: Legger ned Den Norske Flyktninghjelpen etter «mye negativt medieoppstyr»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!