Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legger ny strategi for å kaste Syrias diktator i kampen mot IS

USAs president, Barack Obama, i hastemøter.

SKIFTER KURS: Her kommenterer USAs president, Barack Obama, landets første luftangrep mot IS i Syria i september. Nå legger han en ny strategi. Foto: AFP PHOTO / Jim WATSON
SKIFTER KURS: Her kommenterer USAs president, Barack Obama, landets første luftangrep mot IS i Syria i september. Nå legger han en ny strategi. Foto: AFP PHOTO / Jim WATSON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den amerikanske presidenten har innsett at strategien for å bekjempe ekstremistgruppa Den islamske stat (IS) ikke fungerer og har bedt sine nasjonale sikkerhetsrådgivere om å finne en ny kurs.

Ifølge flere høytstående kilder i administrasjonen, som CNN har snakket med, mener Obama nå at det  ikke er mulig å bekjempe IS uten samtidig å sørge for at Syrias diktator Bashar al-Assad blir fjernet fra makten.

Fire møter al-Assad har stått i en ekstremt blodig borgerkrig med opprørsgrupper i landet siden 2011, og USA var i fjor høst på nippet til å gå til militært angrep mot ham for hans bruk av biologiske våpen mot sin egen sivilbefolkning. I siste liten sørget Russland, som er al-Assads allierte, for en diplomatisk løsning.

USAs nåværende strategi mot IS har innebåret å først bekjempe dem i Irak, mens operasjonene som er foretatt inne i Syria i hovedsak er blitt gjort for å påvirke situasjonen i Irak.

Den siste uka har Obamas sikkerhetsrådgivere vært samlet til fire møter om dette temaet, hvorav et av dem ble ledet av presidenten selv. Også utenriksminister John Kerry har vært til stede, ifølge CNN.

- Presidenten har bedt oss om å se igjen på hvordan alt dette henger sammen. Det langvarige problemet i Syria henger sammen med hvordan en seier over IS innebærer at vi ikke bare overvinner dem i Irak, men også i Syria, sier en kilde til TV-kanalen.

Tofrontskrig USA håpet at ved å prioritere situasjonen i Irak, så ville de samtidig få mer tid til å trene og væpne moderate syriske opprørere til å kjempe mot IS i Syria og deretter regimet til al-Assad. Men de moderate syriske styrkene i Den frie syriske hær kjemper nå allerede en tofrontskrig både mot både IS og al-Assad.

- Situasjonen på bakken har fått sikkerhetsrådgiverne til å konkludere med at vi ikke har tid til å prioritere Irak først. I en ideell verden ville vi drevet IS ut av Irak og så fått en omdreining i Syria. Men hvis den moderate opposisjonen har blitt slått ned og IS fortsatt er der, hjelper det ikke, sier en senior tjenestemann til CNN.

Blant de tiltakene amerikanerne diskuterer, er en flyforbudssone på Syrias grense mot Tyrkia og en opptrapping av programmet for å trene og væpne den moderate opposisjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling