Lønnsfesten i Oslo-skolen:

Legger om etter lønnsraseri

Utdanningsetaten gjør endringer etter Dagbladets oppslag om lønnsfesten på direktørnivå. Marte Gerhardsen innrømmer at timingen for de store lønnsforhøyelsene var «uheldig» i kriseåret 2020, men ingen av skoletoppene mister lønnsøkningen.

UNDER PRESS: Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen har stått i sterk kritikk denne uka, etter en rekke oppslag i Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNDER PRESS: Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen har stått i sterk kritikk denne uka, etter en rekke oppslag i Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter en rekke oppslag i Dagbladet endrer nå utdanningsetaten i Oslo måten de tildeler lønnsforhøyelser til sine direktører.

- Framover vil vi samarbeide enda tettere med de tillitsvalgte. Blant annet vil vi gå fra å sende over lønnsjusteringer to ganger i året, til en løpende oppdatering og dialog. Vi vil også ha en tettere dialog om lønnsutviklingen i etaten, skriver utdanningsdirektør Marte Gerhardsen i en e-post til Dagbladet.

Lønnsfesten

Dagbladet kunne onsdag fortelle at minst seks direktører i Oslo-skolen fikk store lønnsøkninger i august, uten at ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) var kjent med saken.

Dagbladet er også kjent med at flere andre i ledelsen fikk oppjustert lønna flere lønnstrinn i sommer.

Denne lønnsfesten fant sted samtidig som lærerne i Oslo-skolen ble bedt om å vise moderasjon i lønnsoppgjøret. Enkelte av direktørene fikk over 100 000 mer i lønn over natta, og gikk 14 prosent opp i lønn.

Lærerne er tilbudt 1,7 prosents lønnsøkning i årets oppgjør.

Uheldig timing

Gerhardsen sier hun forstår at «tidspunktet for denne lønnsøkningen ble uheldig».

- Spesielt når rektorer, lærere og andre i skolen har stått på som aldri før for å gi elevene våre en best mulig opplæring midt i en pandemi, skriver Gerhardsen videre.

- Det er også viktig å understreke at dette ikke berører skolenes budsjetter. Tjenestene til skolene blir ikke berørt, legger hun til.

28 direktører på millionlønn

Gerhardsen gjentar at etaten ikke skal være lønnsledende.

Dagbladet har tidligere fortalt om økningen i antallet i direktører i etaten det siste året: fra 22 til 28 direktører, som alle har millionlønn.

I går avslørte Dagbladet at etaten også har brukt millioner på dyre hodejegere og konsulenter i forbindelse med en omstridt omorganisering.

Voldsom kritikk

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen hevdet i bystyretmøtet onsdag at hun ikke er ansvarlig for lønningene i etaten hun styrer.

Det vakte voldsomme reaksjoner hos opposisjonen, som mener Thorkildsen enten har abdisert som politiker eller ikke forstår politisk ledelse.

- Hva skal vi med en byråd til 1,3 millioner i året hvis hun ikke har ryggrad til å fatte egne beslutninger, sa Rødts Eivor Evenrud til Dagbladet.

Inga Marte fornøyd

Overfor Dagbladet sier Thorkildsen at hun ble tolket feil, og at det er hun som står ansvarlig for millionlønningene til etatens 28 direktører.

- Og nettopp fordi jeg har ansvaret på overordnet nivå, har jeg snakket med etatsdirektøren om veien videre. Hun er nå i dialog med fagforeningene, og jeg har tro på løsningene de ser for seg, sier Thorkildsen.

Thorkildsen vil likevel ikke gå inn og reversere lønnsfesten.

Utdanningsforbundet har tidligere vært forsiktig med å kritisere lønnsfesten til skoletoppene. «Lite nennsomt» var måten Aina Skjefstad Andersen, leder i Utdanningsforbundet i Oslo, oppsummerte saken tidligere denne uka.

Nennsom defineres som «skånsom ; varsom ; pietetsfull» i Det norske akademis ordbok.

Lettet fagforening

Skjefstad Andersen er nå glad for at etaten nå endrer mangeårig praksis for lønnsvekst i toppen.

- Når vi nå er enige om at praksis skal legges om, vil medbestemmelsesutvalget (MBU) bli forelagt direktørens innstillinger til vedtak fortløpende. Det betyr også at vi forventer hver sak må begrunnes, og at MBU ved uenighet kan løfte saken til endelig behandling i byrådsavdelingen for finans. Dette vil gi et mer transparent system og en reell mulighet for MBU til å påvirke praksisen knyttet il administrative lønnsplasseringer i utdanningsetaten, sier hun til Dagbladet.

- Det har vært sterke reaksjoner fra mine medlemmer knyttet til saken i Dagbladet, særlig sett i lys av den ekstraordinære situasjonen vi står i knyttet til pandemien og det måtehold lærere og andre har blitt bedt om å vise inn i dette tariffoppgjøret. Selv om de administrative lønnsplasseringene i utdanningsetaten ikke har noen direkte sammenheng med oppgjøret, og heller ikke har påvirkning resultatet for våre medlemmer, er jeg glad for at direktøren forstår at denne saken gir et svært dårlig signal, legger hun til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer