Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legger opp til 9,5 milliarder i bompenger

Og øker bevilgningene til vei med 1,6 milliarder kroner.

SATSER PÅ VEI: 4,8 milliarder kroner ekstra skal gå til veier neste år. 3,2 milliarder går bort til oppheving av merverdifritak. Foto: ESPEN RASSMUSEN.
SATSER PÅ VEI: 4,8 milliarder kroner ekstra skal gå til veier neste år. 3,2 milliarder går bort til oppheving av merverdifritak. Foto: ESPEN RASSMUSEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Samferdselspolitikken skal gi et effektivt, tilgjengelig, sikkert og miljøvennlig transportsystem», heter det i statsbudsjettet for 2013.

Og til veisektoren foreslår regjeringen å øke bevilgningene med 4,8 milliarder kroner til 21 milliarder.

3,2 milliarder til opphevelse av fritak Hele 3,2 av de 21 milliardene i statsbudsjettet er satt av til en opphevelse av fritaket i merverdiavgiftsloven for omsetning av tjenester som gjelder offentlig vei og baneanlegg.

Dermed er det i praksis 1,6 milliarder ekstra, og en total på 17,8 milliarder til vei i 2013. Den prosentvise økningen i forhold til 2012 er på 29,5 prosent før man tar høyde for kompensasjonen for merverdiavgiften, da er økningen på 9,7 prosent.

Rekordhøyt budsjett - Et rekordhøyt samferdselsbudsjett gir rom for sterk vekst i vegbevilgningene. Dette fører til tryggere trafikk, bedre vegstandard og kortere reisetid for folk og næringsliv, sier samferdselsminister Marit Arnstad i en pressemelding.

Om lag 8,3 milliarder kroner er foreslått til drift og vedlikehold av riksveger og trafikant- og kjøretøytilsyn, en økning på 10,9 prosent.  Dette betyr blant annet nytt asfaltdekke på 950 kilometer riksveg neste år og gjennomføring av drifts- og vedlikeholdstiltak som bidrar til økt framkommelighet og enda tryggere trafikk.

7,9 milliarder kroner er foreslått til investeringer på riksvegnettet, medregnet midler til rassikring. 

Fortsatt milliarder i bompenger I tillegg kommer om lag 9,5 milliarder kroner i bompenger og annen ekstern finansiering for investeringstiltak innenfor ansvarsområdet til Statens vegvesen. 

Av dette utgjør bompenger 9,25 milliarder. 100 millioner er tilskudd og 175 millioner kroner er forskudd, fra fylkeskommuner og kommuner.

Med budsjettforslaget er det lagt opp til anleggsstart innen utgangen av 2013 for alle riksvegprosjekter som er prioritert i perioden 2010-2013 og som har fått de nødvendige avklaringer.Til rassikring er det foreslått 1370 millioner kroner. 819 millioner kroner går til rassikring på riksveger, mens 551 millioner kroner er statlig tilskudd til rassikring på fylkesveger. 

Nesten 34 milliarder i avgifter De totale inntektene fra avgift på motorvogner er beregnet til 33,6 milliarder. Det inkluderer engangsavgift, årsavgift, vektårsavgift og omregistreringsavgift.