- Legger opp til voldtekt

Lederen i Barne- og ungdomsrådet i Vestfold sier jenter er for utfordrende og driver gutter til vanvidd. - I 60 prosent av tilfellene har unge kvinner selv skylda for at de blir voldtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro Melvold er daglig leder i Barne- og ungdomsrådet i Vestfold og gikk i morges hardt ut mot unge kvinner på NRK Vestfold.

- Jeg har kanskje tråkket litt ut i det nå, men jeg jobber med dette og møter disse jentene på kurs, sier hun til Dagbladet.no.

De sterke uttalelsene til Melvold kommer etter at hun ble opprørt over at SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen foreslo et selvforsvarskurs for jenter i skolen. Thorkildsen har selv blitt sextrakassert og mener det er et stort problem.

- Problemet her er løpet jentene legger opp. Måten de kler og ter seg på når de er ute på byen, kan drive gutter til vanvidd. Mange gutter skjønner ikke dette og tar ikke et nei for et nei, mener Melvold.

Kan kle seg som de vil

Hun etterlyser et samspill mellom kjønnene og gjensidig respekt. Samtidig tar hun et oppgjør med jentene:

- Ikke tro at dere kan oppføre dere som dere vil. Jenter må gjerne kle seg sexy, men det er hvordan de oppfører seg i de utfordrende klærne som er avgjørende.

- Du er klar over at dette kommer til å provosere mange unge kvinner?

- Ja, men det har skjedd så mye de siste årene. Vi har blitt så frigjorte at vi tror vi kan gjøre hva vi vil med guttene. Det kan vi ikke, framholder hun.

- Vi er fandenivoldske

Melvold anslår at jenter i 60 prosent av tilfellene selv har skylda for at de blir slått, voldtatt og trakassert. De resterende 40 prosentene er det ikke så lett å ta tak i - det er alltid noen som vil slå.

- Du kaller jenter for «listige mennesker». Hva legger du i det?

- Vi er nok mer listige enn gutter. Vi er så utspekulerte og fandenivoldske at vi kan drive dere til vanvidd hvis vi vil det. Slik har vi vært siden vi ble født. Gutter er nok kanskje mer rettferdige på det området, sier ungdomslederen.

Inga Marte Thorkildsen ønsket temaet inn i skolen, men det er Melvold dypt uenig i.

- Dette er ikke skolens ansvar. Det er vi jenter som har ansvaret. Vi provoserer fram mye av det som skjer.

- Noen råd til unge kvinner?

- Vær klok og bruk hodet når dere er ute. Vær også forsiktig når dere byr dere fram.

Raser

Krisesentersekretariatet reagerer kraftig på uttalelsene til Melvold.

«Vi ønsker å angripe et hvert forhold i samfunnet som legitimerer, underbygger og opprettholder vold mot kvinner. Seksualisert vold mot kvinner er et hinder på veien mot målene om likestilling, utvikling og fred. Vold mot kvinner både krenker, svekker og opphever kvinners mulighet til å bruke sine menneskerettigheter og fundamentale friheter,» skriver sekretariatet på sine Krisesentersekretariatet.

- Dette er for ille. Slike uttalelser bryter ned det arbeidet vi gjør, sier daglig leder Tove Smaadahl til Dagbladet.no.

Hun forteller at Norge er det landet som henlegger flest voldtektssaker i Europa. I 2000 endte bare 4,5 prosent av de anmeldte voldtektene med dom.

- Voldtekt gir utrolig langvarige mentale skader for kvinnene. Ofre må derfor få optimal hjelp og dette må settes i system. Det Melvold gjør er å ansvarliggjøre jentene. Vi kan ikke ha slike holdninger i slike posisjoner, tordner Smaadahl.

Melvold sier at jentene selv ber om det, når de kler og ter seg utfordrende. Smaadahl raser mot utsagnet.

- Det er ingen som ber om å bli voldtatt.

- Ikke skyld på jentene

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) er en paraplyorganisasjon for 71 frivillige organisasjoner. Rådet mener det er uakseptabelt å skylde på jentene.

- Dette er uakseptable holdninger for personer som arbeider med barn og unge. Det er overgriper, ikke offeret som har ansvaret, sier leder Alise Narjord.

- Det er et større problem at unge jenter og gutter ikke tør å anmelde voldtekt og overgrep.

Narjord mener skolen og frivillige organisasjoner har et ansvar for å motvirke denne typen holdninger.

- GÅR IKKE AN: Krisesentersekretariatet raser over uttalelsene til Melvold, og Tove Smaadahl (bildet) sier at slike utsagn bryter ned arbeidet mot kvinnevold.