Legger press på Bondevik

I dag går Jens Stoltenberg til angrep på Kjell Magne Bondevik. Han vil at regjeringen skal velge: Støtter den seg til Frp eller ikke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens trontaledebatt kan bli en hard påkjenning for statsministeren. Nå krever også Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet en avklaring av hvem regjeringen ønsker som støttespiller til sin politikk.

Under krysspress

- Bondevik må velge side. Han kan ikke den ene dagen samarbeide med Frp og den andre invitere oss til budsjettsamarbeid. Sånt blir bare vinglete, og det kommer vi til å gi tydelig uttrykk for i debatten, sier Stoltenberg.

Med Stoltenberg og Ap på banen øker presset mot Bondevik. Før helga stilte Carl I. Hagen 16 krav til budsjettsamarbeid med regjeringen, blant annet billigere alkohol og storstilte motorveiutbygginger. Frp-formannen gjorde det klart at regjeringens respons vil bli helt avgjørende for de kommende budsjettforhandlingene.

- Dette er bare Hagens måte å markere seg på, mener han.

- Han innsatte regjeringen og sikret begge budsjettene. Nå prøver han å løpe fra ansvaret ved å være i opposisjon til den politikken han stemte for.

For øvrig vil Stoltenberg gjøre den høye arbeidsledigheten til et sentralt tema i dagens debatt.

- Jeg tror velgerne er lei av alt det politiske spillet og spetakkelet. Vi bør roe oss ned og snakke om de store, viktige sakene. Som for eksempel ledigheten.

Ledigheten øker

Ledigheten blant folk under 30 år med over fire års utdannelse har steget med 44 prosent på ett år.

- Vi har lenge advart mot utviklinga i ledigheten, spesielt ungdomsledigheten. Men regjeringen sa bare at vi svartmalte og overdrev. Nå viser det seg at de reagerte for seint og svakt i forhold til advarslene, sier Stoltenberg.

- Vi trenger en massiv satsing for å få ledigheten ned. Spesielt må vi unngå at den biter seg fast på et høyt nivå. Bitter erfaring har vist at selv om økonomien bedrer seg, forblir ledighetstallene gjerne høye.

Han er ikke i tvil om oppskriften: - Nye oppdrag til industrien - det gir også arbeid til akademikerne, enten de er ingeniører eller jobber innen ledelse og prosjektering.

- Vi må bygge flere boliger, pusse opp skolebygg, satse på forskning og utvikling. Og ikke minst: Sørge for en vesentlig opptrapping av arbeidsmarkedstiltakene. Sist gang vi hadde høy ledighet i Norge, var det to arbeidsledige per arbeidsmarkedstiltak. I dag er det sju.

<!--BTEK0--> JENS PÅ BANEN: Ap-leder Jens Stoltenberg varsler tøffe tak i trontaledebatten, og mener det er på høy tid at statsminister Kjell Magne Bondevik nå velger side, så man kan få ordnede forhold i politikken.