Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legger press på FBI: «Større enn Watergate»

Donald Trump med nådeløst slag mot Russland-etterforskningen.

IKKE NÅDIG: Trump omtaler FBI sin Russlandetterforskning som en heksejakt etter at hans advokat Michael Cohen fikk sitt kontor ransaket i helgen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det ett år siden Robert Mueller ble ansatt som spesialetterforsker for å undersøke om president Donald Trump fikk hjelp fra Russland i valgkampen i 2016. Og nå slår Trump knallhardt tilbake.

Natt til i går hevdet Trumps advokat, Rudy Guiliani at Mueller har fortalt ham at han ikke vil sikte presidenten i sin etterforskning.

- Alt de kan gjøre er å skrive rapport, sa han til CNN.

Twitter-tirade

Torsdag tok imidlertid presidenten til Twitter og hevdet at en FBI-informant hadde spionert på valgkampanjen hans på ulovlig vis. Men først: En liten tirade mot etterforskningen.

- Gratulerer Amerika. Vi er nå inne i det andre året av den største heksejakten i amerikansk historie - og de har ennå ikke funnet noen hemmelige avtaler eller hindringer. Den eneste sammensvergelsen, var den som ble gjort av Demokratene som ikke maktet å vinne valget, til tross for at de bruke masse mer penger.

- Til tross for den motbydelige, ulovlige og uberettigede heksejakten, har vi hatt de 17 mest suksessfulle månedene av en administrasjon i amerikansk historie - med god margin!

Nådeløs

Så valgte Trump å legge press på FBI.

- Wow, ser ut som nyheten er i ferd med å komme ut. Obamas FBI «SPIONERTE PÅ TRUMP-KAMPANJEN VED HJELP AV EN INFORMANT».

- «Det er nok ingen tvil om at de hadde minst én konfidensiell informant i kampanjen», sier Andrew McCarthy. Om det er sant, så er dette større enn Watergate!

Watergate-skandalen er for øvrig kjent som en av de aller største politiske skandalene i USA, som endte med at president Richard Nixon måtte ta hatten og gå i 1974.

Stor trussel

En slik konflikt setter Donald Trump og lederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus opp mot Justisdepartementet og etterretningstjenestene.

Sistnevnte advarer på det sterkeste mot å blåse en slik kilde, ifølge Washington Post. Det vil i så fall sette både liv i fare, og ødelegge andre operasjoner.

Den amerikanske avisa skriver at kilder de har snakket med forteller at risikoen er så stor, at FBI har brukt de to siste ukene på å begrense følgene det kan få om kilden blåses.

De har videre blitt fortalt at FBI tar grep for å forsvare andre etterforskninger som informanten har jobbet med, og prøver å begrense trusselen som potensielt kan rettes mot vedkommendes kolleger om identiteten blir offentliggjort.

Ubesvarte spørsmål

I forbindelse med Russland-etterforskningen har flere tjenestemenn i Det hvite hus blitt kalt inn for å vitne og fått beskjed om å ansette egen advokat i løpet av det siste året. Flere har klaget på at de ikke får tid nok til å jobbe for folket.

De store spørsmålene står fremdeles ubesvart: Spilte Trump-kampanjen på lag med Russland for å påvirket presidentvalget i 2016? Hva visste presidenten, og når visste han det? Kan en sittende president bli tiltalt?

Disse spørsmålene kan kanskje bare bli besvart om Trump selv setter seg ned til et intervju under ed, som han har uttalt at han har lyst til, men ikke gjort noe med ennå.

Etter hvert som stevninger og siktelser har rullet inn, og folk har erkjent seg skyldig, har Trump bedyret sin uskyld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media