Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legger press på KrF: - De har en historisk mulighet akkurat nå

WWF-sjef Bård Vegar Solhjell presenterer en liste med sju klimakrav til KrF.

TRO OG HÅP: Bård Vegar Solhjell, tidligere SV-topp og nåværende WWF-sjef, sier KrF har en historisk mulighet til å endre norsk klimapolitikk for alltid - dersom partiet velger å prioritere klima. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRO OG HÅP: Bård Vegar Solhjell, tidligere SV-topp og nåværende WWF-sjef, sier KrF har en historisk mulighet til å endre norsk klimapolitikk for alltid - dersom partiet velger å prioritere klima. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- KrF har en historisk mulighet til å gjøre noe for klimaet vårt. Ingen småparti har noensinne hatt så gode forhandlingskort som det KrF har nå, sier Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

- Dersom KrF faktisk prioriterer klimaet, så kan de få til utrolig mye. Men det må skje nå, legger han til.

WWF-sjefen har lang fartstid i SV og god kjennskap til politisk tautrekking. Han håper Kjell Ingolf Ropstad og resten av KrF forstår hvor gode kort de har for hånden hvis partiet skal forhandle om å bli en del av Erna Solbergs regjering.

- Regjeringen har enormt mye å vinne på å få inn KrF. Da får jo landet plutselig en flertallsregjering, og Erna Solberg har oppnådd sitt politisk prosjekt. Derfor vet alle tilknyttet regjeringen at de må gi mye til KrF på klimafronten - blant annet fordi den «røde sida» av KrF må tilfredsstilles med store gjennomslag.

Onsdag ble det klart at KrF er klare til å ta steget, fra mindre formelle regjeringssonderinger, til regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre.

- Vi fikk veldig tydelige krav fra stortingsgruppa og sentralstyret, KrF kan ikke gå i regjering for enhver pris. Vi må ha betydelige gjennomslag på viktige felt, fortalte Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet onsdag ettermiddag.

Han ramset opp en rekke saker som blir viktige i forhandlingene: Kristen kulturarv, barnereform, et løft for familien og globalt ansvar på klima og fattigdom.

KrF kan flytte Norge

Solhjell sier klima må prioriteres høyt av KrF.

- Mitt budskap til KrF er at de må gripe denne muligheten med begge hender. De kan flytte norsk klimapolitikk mange steg i riktig retning på bare noen ukers forhandlinger.

- Det er også et enormt ansvar for KrF?

- Ja, og det legger jeg gjerne på KrFs skuldrer, sier Solhjell, som legger til at det er nå, ikke om seks måneder, klimapolitikken må legges:

- Dersom KrF går inn i regjering, bruker man jo ikke lenger Stortinget til å skaffe flertall i saker. Plattformen som vedtas i forhandlingene blir jo Norges nye politikk. KrF må få gjennomslag nå.

- Hvilke statsråder bør KrF kreve, sett med dine klimaøyne?

- Frp sitter på nesten alle statsråder som betyr noe for klima. Det bør KrF gjøre noe med, sier Solhjell.

Kravlista

WWF-sjefen minner om at høsten 2018 har vært en høst preget av bekymring for klimaet. Rapporten fra FNs klimapanel ble sluppet 8. oktober, samme dag som Siv Jensen (Frp) presenterte forslag til statsbudsjett for 2019. Resultatet ble at rapporten langt på vei druknet i nyhetsbildet.

- Men de som leste rapporten fikk se en verden som ikke er nærheten av å nå målet om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader. Det er veldig alvorlig.

Solhjell kravliste til KrFs forhandlingsdelegasjon er på sju punkter:

  • Lage et klimabudsjett som gjør det enkelt å følge nivået på utslippskuttene. - Vi må passe på utslipp like godt som vi passer på pengene våre, sier Solhjell.
  • Norge må begynne å måle klimarisikoen ved alle oljeprosjekter og andre store statlige beslutninger.
  • Fjerne oljeskatten som gjør at staten i dag tar store deler av risikoen ved oljeleting. - I dag betaler skattebetalerne for en oljepolitikk som øker utslippene. Det må KrF starte endringen av, sier Solhjell.
  • Sikre CO₂-fangst og lagring i Norge.
  • Elektrifisere Norge. - KrF må gjennomføre på skipstransport og luftfart det vi allerede har gjort på bil, sier Solhjell.
  • Ta vare på naturen, bevare naturmangfoldsloven og øke satsingen på å verne skog.
  • Heve målene for klimakutt. - Norges nåværende klimamål styrer ikke mot en oppvarming på 1,5 grader, slår Solhjell fast.

- Alle disse kravene - er det realistisk at KrF får regjeringspartiene med på dette?

- Absolutt. Noen av disse kravene har bred støtte og er relativt enkelt å gjennomføre. Andre er mer kontroversielle og vil kreve prioritering ved forhandlingsbordet. Men da er vi tilbake til de gode kortene Ropstad og KrF har.

- Oljeskatten er vanskelig å gjøre noe med?

- Ja, det er den nok. Men det en er også veldig viktig å endre. Og det er jo derfor vi har klima- og miljøpartier i regjering - for at de skal få gjennomslag som betyr noe, ikke for å få symbolske seire. KrF har også Venstre å spille på, og jeg vil også understreke at man ikke skal undervurdere Høyre heller. Det er mange med stort engasjement for klima i Høyre.

Oljas framtid i Norge

- Hvis KrF får gjennomslag for de sju punktene dine, da holder vi vår del av Parisavtalen og vi redder verden fra den sikre undergang?

- Nei, det er fortsatt mer som må gjøres. Den største endringen handler om å få olje inn i debatten nå.

- Så du vil at KrF skal stanse all oljeutvinning, du?

- Nei. Ikke på dagen. Men jeg tror at i løpet av noen år vil problemstillingen rundt olje være snudd på hodet. Da tror jeg vi kommer til å snakke om hvor raskt vi kan få til en omstilling av Norge, så vi ikke blir rammet av risikoen ved å være så tungt avhengig av olje.

- «Det grønne skiftet», mener jeg Erna Solberg kaller den situasjonen der?

- Ja. Framtidas største spørsmål er: Hvor raskt kan vi omstille oss fra oljeavhengighet til et fossilfritt samfunn for å trygge velferd og arbeidsplasser i Norge. Den jobben må begynne nå, og KrF har en utrolig god mulighet til å få på plass en klimapolitikk som framtida vil vise at var helt nødvendig og utrolig viktig. Det er svært avgjørende tider vi lever i.

- Har du en siste hilsen til Kjell Ingolf Ropstad?

- Ja. Lykke til, Kjell Ingolf. Vi stoler på deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!