Spania

Legger seg flat

Kunstneren av den kontroversielle sommerkampanjen ber om unnskyldning for bildetyveri.

KAMPANJE: En av kvinnene i illustrasjonskampanjen viser en toppløs kropp etter en mastektomi. Foto: Den spanske regjeringen
KAMPANJE: En av kvinnene i illustrasjonskampanjen viser en toppløs kropp etter en mastektomi. Foto: Den spanske regjeringen Vis mer
Publisert

Den spanske likestillingsministeren lanserte en sommerkampanje for å oppfordre kvinner til å nyte stranda, uansett kroppstype.

Målet med kampanjen var å vise at alle kropper er like mye verdt. Det skapte reaksjoner fra blant annet politiker Cayo Lara, som beskrev kampanjen som absurd.

Torsdag 28. juli la kroppsaktivisten og kunster Arte Mapache seg flat etter å ha brukt bilder av modeller uten deres tillatelse. Samt å bruke en skrifttype uten lisens, skriver The Guardian.

Latt seg inspirere

På Twitter skiver Mapache: «Først og fremst vil jeg offentlig beklage til modellene som har inspirert bildene til kampanjen og for å ha brukt en ulisensiert skrifttype (som jeg trodde var gratis.)»

Videre i Twitter-tråden skriver Mapache at hun ønsker å fordele honoraret likt mellom personene på plakaten, og til kjøpet av lisensen. Hun avkrefter å ha tjent 84 000 euro (830 000 norske kroner). Betalingen for arbeidet var 4490 euro (44 000 norske kroner).

- Min intensjon var aldri å misbruke bildet av modellene, men å vise hvordan kvinnene har inspirert meg, gjennom kunsten min.

- Ble irritert

Den britiske modellen Nyome Nicholas-Williams var en kvinnene som fikk ansiktet og figuren sin brukt.

- Til å begynne med syns jeg det var hyggelig, men da jeg innså at det var for en kampanje ble jeg irritert. Jeg ble aldri spurt om å være en del av det, sier modellen til The Guardian.

BRUKT I REKLAMEN: Nyome Nicholas-Williams. Foto: Splash / NTB
BRUKT I REKLAMEN: Nyome Nicholas-Williams. Foto: Splash / NTB Vis mer

Nicholas-Williams var glad for å høre at hun hadde inspirert kunstneren, men hadde satt pris på å bli kontaktet angående bildebruken og fått betalt for det. En «fotoshoot» i Spania hadde vært enda bedre, legger hun til.

Modellen godtok unnskyldningen og ønsket tilbudet om en del av honoraret, velkommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer