Legger seg flat etter livsfarlig ambulansetabbe

- Vi beklager, sier AMK til Per Laursen (59) og familien hans. Helsetilsynet kan bli koblet inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at Romerikes Blad og Dagbladet.no i går tok opp saken, medgir Ullevål Universitetssykehus nå at det tok alt for lang tid før ambulanse ble sendt til Per Laursen (59).

- Beklager

Den akutt syke Laursen ble funnet i en blodpøl på gulvet i sitt eget hjem og var etter alt å dømme i ferd med å blø ihjel sist tirsdag.

Ved en lykkelig tilfeldighet ble han oppdaget av hjemmehjelpen, som er i boligen med mange dagers mellomrom. Men folk fra brannvesenet som raskt kom til for å ta seg inn i huset, måtte sammen med personellet fra hjemmehjelpen ta en rekke purretelefoner til Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK), til tross for den dramatiske situasjonen.

Selv om alle på stedet mente det kunne stå om minutter før Laursen mistet livet, tok det rundt en time fra det ble slått alarm til AMK før sentralen sendte ambulanse.


- I ettertid ser vi at pasienten burde ha fått ambulanse tidligere. Vi beklager opplevelsen pasienten og de pårørende fikk av dette. Vurderingene som ble gjort i løpet av den timen det tok vil bli nøye undersøkt, sier fungerende avdelingssjef Hans-Petter Ødegård ved AMK-sentralen i Ullevål Universitetssykehus til Dagbladet.no i dag.

Han har også beklaget direkte til familien via Laursens datter, og vil opprettholde dialogen framover. I tillegg til AMKs interne granskning vil den oppsiktsvekkende trege reaksjonstiden trolig også bli vurdert av Helsetilsynet.

- Det er mulig dette blir en sak for fylkeslegen. I de fleste tilsynssaker melder vi inn opplysninger selv for å få dem gjennomgått, sier Ødegård.

FIKK BEKLAGELSE: Per Laursen ligger nå til observasjon på Akershus Universitetssykehus. AMK innrømmer i dag at den akutt syke 59-åringen burde fått ambulanse mye raskere. Foto: MORGAN ANDERSEN / ROMERIKES BLAD
FIKK BEKLAGELSE: Per Laursen ligger nå til observasjon på Akershus Universitetssykehus. AMK innrømmer i dag at den akutt syke 59-åringen burde fått ambulanse mye raskere. Foto: MORGAN ANDERSEN / ROMERIKES BLAD Vis mer

Inn på teppet til brannvesenet

Blant annet lydlogger fra en rekke telefonsamtaler mellom AMK-sentralen og folk fra brannvesenet, 110-sentralen og hjemmehjelpen blir nå gjennomgått i detalj.

- Det var en veldig hyppig dialog i det aktuelle tidsrommet. Hva som eventuelt har gått galt vet vi ikke før undersøkelsene er ferdige, sier Ødegård.

Overfor Dagbladet.no i går la ikke brannvesenet skjul på at tjenestemennene i felten hadde blitt svært opprørte over ventetiden. «Når en nødetat ber en annen nødetat om hjelp har jeg aldri i mine 25 år i etaten opplevd noe lignende», sa avdelingsleder Arild Baarlid ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen.


- Har det skjedd tidligere at en nødetat har kommet med så kraftig kritikk av treg ambulanseutrykning?

- Ikke det jeg kan huske, medgir AMK-sjefen, som understreker at han mener saken fra Fjellhamar er en enkeltstående hendelse.

Han opplyser at Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral  skal ha et møte med brannvesenet for å få rensket lufta mellom etatene.

- Vil vite mer

Legger seg flat etter livsfarlig ambulansetabbe

Laursen og hans familie er svært spent på å høre hva årsaken til den nesten fatale tabben var.

- Det er bra at vi nå har fått en beklagelse, men det er ikke så mye verdt. Vi vil vite hva som egentlig skjedde og har krevd å få mer informasjon, sier sønnen Jens Petter Laursen til Dagbladet.no.

Familien er ikke opptatt av noen forfølgelse av de involverte enkeltpersonene, men vil komme til bunns i hva som ledet fram til feilvurderingen.

- Vi er lovet tilbakemelding når granskningen er ferdig, sier Laursen.

<B>STORT BLODTAP:</B> Laursen var såvidt ved bevissthet og hadde ikke klart å varsle om kollapsen på egen hånd sist tirsdag.