Legger seg flat etter skrytevideo

Frp jublet på sosiale medier over at NRK-lisensen blir skrotet, men sier de ikke visste at folk må betale over skatteseddelen i stedet. Nå beklager de «klønete» video.

LEGGER SEG FLAT: Frp ved mediepolitisk talsperson Morten Wold, legger seg flat etter at han og partikollega Silje Hjemdal publiserte en skrytevideo på Facebook. Nå omtaler Wold det som «klønete». Video: Frp Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var torsdag at Frp la ut videoen, som har satt fyr på partiets facebookside.

Der river stortingsrepresentantene Morten Wold (Frp) og Silje Hjemdal (Frp) hver sin giro i to, og jubler over at NRK-lisensen nå forsvinner.

RIVES I TO: Giroen rives i to av Morten Wold og Silje Hjemdal. Foto; Skjermdump.
RIVES I TO: Giroen rives i to av Morten Wold og Silje Hjemdal. Foto; Skjermdump. Vis mer

De nevner ikke at NRK i stedet skal finansieres over skatteseddelen - og at enkelte grupper faktisk risikerer å betale mer for NRK enn de har gjort før.

En av dem som reagerer, er Frp's fylkesleder Odd Eilert Persen i Troms og Finnmark Frp

- Dette er en endring av lisens, og ingen fjerning, som vi trodde. Derfor er dette ingen seier for Frp, sier han til Dagbladet.

Reagerer på video

Han sier han forstår at Frp ikke får gjennomslag for sin primærpolitikk når det gjelder NRK, men reagerer på at den nye finansieringsmodellen framstilles som en seier av eget parti.

- Ja, jeg reagerte selv på dette. Signalene som ble gitt oss var at NRK-lisensen skulle skrotes. Det er blitt veldig feil solgt ut, for det er to vidt forskjellige ting, nesten som om man skulle si at MDG-politikk og Frp-politikk er det samme, sier fylkeslederen til Dagbladet.

I kommentarfeltet på partiets facebookside, er det mange som sier det samme.

«Hva pokker er det dere driver med? Framstiller dette som en politisk seier, når dere gjør det dyrere for folk å se på TV. Dette var tidenes sleipeste frekkis som ble gjennomskuet umiddelbart», skriver en.

I skrivende stund er det over 1700 kommentarer på videoen, hvor mange beskylder Frp for å prøve å lure velgerne sine.

«Del gladsaken videre om du også er glad for at lisensen skrotes», skriver partiet i innlegget.

Legger seg flat

Nå legger Frp's mediepolitiske talsperson på Stortinget seg flat.

- Da vi spilte inn videoen på torsdag, var den eneste informasjonen vi hadde fått fra regjeringen, at NRK-lisensen ble borte. Finansieringsmodellen ble ikke kjent før Trine Skei Grande presenterte den i Drammen fredag formiddag, så vi visste ikke mer enn det vi sa i videoen. I ettertid forstår jeg at folk reagerer, sier mediepolitisk talsperson Morten Wold i Frp til Dagbladet.

SKJERMDUMP: Frps stortingsrepresentanter Morten Wold og Silje Hjemdal stilte opp i video uten å vite hvordan finansieringen ville bli, forklarer Wold. Foto: skjermdump fra partiets nettsider.
SKJERMDUMP: Frps stortingsrepresentanter Morten Wold og Silje Hjemdal stilte opp i video uten å vite hvordan finansieringen ville bli, forklarer Wold. Foto: skjermdump fra partiets nettsider. Vis mer

- Beklager dere videoen?

- Jeg ser i ettertid at den kom uheldig ut. Vi mente vi hadde dekning for å si det vi gjorde da vi gjorde det, men når finansieringsmodellen ble som den ble, ser det klønete ut, sier Wold.

- Vi har dekning for det vi sier fordi lisensen blir borte, men vi ville ikke spilt inn videoen på den måten hvis vi hadde kjennskap til hvilken finansieringsmåte som ville bli valgt. Sånn sett kom videoen litt «gæli» ut, sier politikeren.

Han har lagt inn en presisering på sin profilside på Facebook, hvor han prøver å roe gemyttene til kritikerne.

Vurderer å fjerne video

Kort tid etter å ha snakket med Dagbladet, er videoen tatt bort fra partiets facebookside, noe Wold sier var naturlig i lys av reaksjonene.

- Når det er sagt synes jeg den nye løsningen ser bedre ut enn den gamle, både fordi lisensordningen er litt utdatert og gammeldags, og fordi de som nå har minst inntekt også skal betale minst i finansieringen av NRK, sier Wold om regjeringens forslag til ny finansiering av NRK.

Alt tyder dermed på at Frp likevel vil støtte NRK-finansiering over skatteseddelen når Stortinget seinere i år skal behandle meldingen fra Skei Grande.

Her må man bare innse at det ikke er flertall for Frp's primærpolitikk, mener politikeren.

- Vår primærpolitikk hadde vært å fjerne lisensen og gjøre NRK helt uavhengig og la dem drifte seg sjøl på lik linje med andre kringkastere. Så er vi dessverre et atlanterhavs avstand unna det i Stortinget, og når det er flertall for å beholde NRK som allmennkringkaster, støtter vi det framlagte forslaget fordi vi mener det tross alt er bedre enn ordningen som har vært, sier han.

Beregnes etter inntekt

Det var sist fredag at den nye mediemeldingen ble offentliggjort.

Fra og med 1. januar 2020 er NRKs lisensavgift historie. Nå skal finansieringen skje direkte over statsbudsjettet, og støtten skal vris slik at det settes en maksgrense per skattyter som beregnes til 1700 kroner i 2020.

Før betalte folk rundt 3000 kroner per husstand med TV, uavhengig av hvor mange som bodde der.

Nå blir det altså billigere for folk som bor alene. Imidlertid er det sånn at samboere eller par med over 350 000 i inntekt, må ventes å betale litt mer enn før, skriver NRK.

Skatten beregnes ut fra hvor mye inntekt den enkelte skattyter har, slik at de som har mest å rutte med, også skal betale mest.

Dessuten må folk nå betale for NRK uavhengig av om de har TV eller ikke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer