Legger seg flat

- Det er både meget beklagelig og alvorlig at tre butikker i vår kjede har handlet klær fra Burma, sier styreformann i Voice Norge Bjørn Rune Gjelsten til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voice Norge tok opp spørsmålet om Burma-handelen på gårsdagens styremøte, etter at firmaet sto oppført på Toll- og avgiftsdirektoratets liste over 180 norske selskaper som de siste to åra har handlet med Burma.

Voice Norge tok kontakt med Toll- og avgiftsdirektoratet for å få vite hvilke Voice-butikker dette gjaldt.

- Det viser seg at det var tre frittstående i vår kjede som har brukt vårt tollkredittnummer til å kjøpe inn klær til en verdi av 50000 kroner via et tysk firma. Butikkene har trolig ikke vært klar over at dette firmaet har hatt forbindelse med Burma, men det er like fullt et brudd på det vedtak vi gjorde i styret for tre år siden, sier Gjelsten.

Oppstandelse

Han bekrefter at det ble en viss oppstandelse i selskapet da lista med firmaer som har brutt boikottlinja ble offentliggjort i Dagbladet.

Mannen som grunnla Voice of Europe, Ola Mæle, er nå styremedlem i det børsnoterte Voice ASA. Han ble også svært overrasket over at det fortsatt var noen franchisetakere som ikke har fått med seg at styret allerede for et par år siden bestemte at det ikke skulle handles klær fra militærdiktaturer eller regimer som tillater barnearbeid.

Styreformann Bjørn Rune Gjelsten har snudd Voice-kjeden fra et tapssluk til en vinner.

Av de cirka 320 kjedebutikkene er omtrent 260 egne aksjeselskaper. De skal like fullt følge kjedens policy. 60 prosent av klærne kjøper Voice fra Asia, særlig Kina, mens 40 prosent handles inn i Europa.

Kan spores

Andre firmaer på importlista strever fremdeles med å finne ut av hvordan de har havnet i dårlig importselskap. Både Haukeland sykehus og flere småbedrifter har gått gjennom papirene sine uten å finne noen Burma-forbindelse.

Tom Erik Grannes, assisterende toll- og avgiftsdirektør, opplyser at lista rett og slett gjenspeiler hva som har blitt deklarert hos direktoratet ved import av varer til Norge.

Grannes er kjent med at mange benytter agenter som mellomledd, men avviser at dette gjør det umulig å spore varene.

- Deklarasjonspapirene skal være tilgjengelige hos den enkelte, sier han, og fortsetter:

- Vi har stor forståelse for at publiseringen av lista har kommet brått på. Og at enkelte kanskje synes det er urettferdig å havne i slikt selskap dersom de bare har handlet noe knapper. Men vi legger oss ikke borti hva som er rettferdig eller ikke. Det kom en instruks fra Finansdepartementet om at vi skulle praktisere meroffentlighet.

Anne-Sissel Skånvik, informasjonssjef i Finansdepartementet, begrunner avgjørelsen slik:

- Vi hadde rett og slett ingen god grunn til å nekte innsyn. I slike tilfeller prøver vi å praktisere meroffentlighet.

Lei seg: Styreformann i Voice Norge, Bjørn Rune Gjelsten, vil rydde opp i Burma-handelen som har foregått i flere av kjedens butikker.