XXL i hardt vært:

Legger seg flate - lover endringer

Etter flere knusende medieoppslag legger XXL seg flate: - Vi har ikke vært gode nok, sier direktør.

FEIRET: - En video fra juni i fjor viser at de ansatte ved XXL-butikken i Arendal jublet og feiret med kake da den lokale konkurrenten MX Sport Harebakken AS gikk konkurs. Video: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sportsgiganten XXL legger seg flate og lover at de vil ta grep for å riste av seg det negative inntrykket som er skapt av kulturen i butikkjeden.

I en uttalelse og deretter et intervju med Dagbladet tar XXL selvkritikk, og lover å ta grep.

- Dette er ikke slik vi ønsker å framstå. Vi har ikke vært gode nok, og det tar vi tak i nå, sier retaildirektør i XXL Anders Kjellén til Dagbladet.

Les hele uttalelsen fra Kjellén og XXL nederst i saken!

Sto i mediestorm

Først fikk sportsgigantens gründer slakt etter å ha dratt på troféjakt i Afrika. Deretter virket de negative oppslagene om sportskjeden XXL å komme på løpende bånd.

Norske forbrukere har den siste tida kunnet lese om:

I tillegg ble en XXL-butikk i Tønsberg i 2016 anklaget for å overvåke sine ansatte på sosiale medier.

Vil kurse ledelsen

I uttalelsen fra XXL skriver de at arbeidet for å rette opp XXLs inntrykk allerede er i gang.

RETAILDIREKTØR: Anders Kjellén. Foto: Privat
RETAILDIREKTØR: Anders Kjellén. Foto: Privat Vis mer

På spørsmål om hva XXL legger i akkurat det, svarer retaildirektør Kjellén følgende:

- Konkret går vi gjennom hele driftskonseptet, for å tilpasse oss tida som kommer. Det gjelder både hvordan vi skal drifte butikkene og hvordan kulturen skal være.

- Hvordan skal dere gå opp kulturen som i noen butikker har ført til at armhevinger er brukt som straff hvis noen for eksempel er kommet for seint?

- Vi vil nå evaluere hele beskrivelsen av XXL-kulturen, for å finne ut hvor det har vært avvik. Dette med armhevinger er noe som aldri skulle ha skjedd, og det tar vi innover oss, og vi vil gå gjennom alle fasetter i det kulturarbeidet.

Kjellén forteller videre at XXL sentralt vil, i løpet av høsten, komme med et oppdatert skriv hvor kulturen vil være et sentralt tema. Videre skal ledelsen i butikkene kurses i dette, forteller retaildirektøren.

- Vi bruker allerede mye ressurser på kursing av våre ansatte, men vi har hatt et for stort fokus på fagkunnskap og et for lite fokus på kulturen vår, sier Kjellén.

- Fra David til Goliat

Kjellén mener flere av de negative oppslagene om XXL kommer som følge av den enorme veksten sportskjeden har gjennomgått, og tar selvkritikk for at butikkjeden har oversett andre ting langs veien.

- XXL har gått fra å være én liten gründerbutikk til å bli Nordens største sportskjede. Vi har et ekstremt konkurranseinstinkt i selskapet, men vi har ikke vært tydelig nok på hvordan dette skal kanaliseres i en ekstrem vekstfase. Vi har ikke tatt innover oss konsekvensen fra å være David til å bli Goliat. Det skal vi være de første til å innrømme. I denne vekstfasen jaget vi resultater på bunnlinja, og brukte for lite tid på kulturen vår, sier retaildirektøren.

Nå som XXL er størst, er Kjellén klar på at det forventes mer av dem, forteller han.

- Dette arbeidet begynte egentlig seint 2017. Da begynte vi å justere oss, men det kom høyere opp på kalenderen mot slutten av 2018. Nå intensiveres det arbeidet, sier han.

De negative oppslagene

Da E24 i forrige uke avdekket at armhevinger ble brukt som straffereaksjon i XXL-butikker, skapte det rabalder.

Redaktøren i den økonomiske nettavisa gikk sågar ut og skrev at «XXL-kulturen trenger en ekstrem oppussing».

XXL var kjent med straffereaksjonen, men fortalte at det som bare var ment som et «humoristisk» innslag i arbeidshverdagen, utviklet seg til noe negativt.

LO-foreninga Handel og Kontor så ikke noe morsomt i det, og rykket ut og refset praksisen.

- Den praksisen vi får beskrevet her med at ansatte må ta armhevinger mens sjefen står og ser på, hvis de sier et ord feil eller kommer for seint, mener jeg ikke harmonerer med kravet om å behandle folk med verdighet, sa Bjørn Mietinen, første nestleder i Handel og Kontor til E24.

Samme uke gikk Thone Louise Frydenlund (33) ut, blant annet i Dagbladet, og fortalte at hun sluttet i XXL som følge av kollegenes video.

Den viste hvordan ansatte ved en XXL-butikk i Arendal feiret da en konkurrerende butikk gikk konkurs og måtte legges ned.

- Jeg ble egentlig veldig forskrekka over det jeg så, og reagerte med avsky. Jeg synes det her ble utvist en forferdelig dårlig moral. Å tråkke på eller feire at noen andre mister jobben synes jeg er ugreit, sa Thone til Dagbladet.

Fire personer hos konkurrenten mistet jobben, skrev TV 2, som først omtalte saken.

- Gikk inn på oss

Disse oppslagene gikk inn på ledelsen i XXL, forteller retaildirektør Kjellén.

- For oss som er ekstremt stolte av å jobbe i XXL, har dette gått ordentlig inn på oss. Vi har kjent veldig på dette, sier han.

Og fordi det ikke er slik XXL ønsker å framstå, gikk ledelsen til det skritt å skrive uttalelsen hvor de tar selvkritikk.

Den lyder som følger:

Uttalelsen fra XXL:

Resultatorientert. Entusiasme. Hardt arbeidende. Kvalitet. Punktlighet. Nøkternhet. Rettferdighet. Åpenhet. Hjelpsomhet.

Dette er de ni kjerneverdiene i XXL.

Det har stormet rundt XXL og oss i ledelsen i det siste.

Vi i ledelsen kjenner på den siste tids negative oppmerksomhet. Det er ikke slik vi skal oppfattes.

Vi tar til oss hva dette betyr for våre ansatte og kunder. Vi skal jobbe hardt for å rette opp i dette. Kundene våre skal ikke måtte stille spørsmål om hvem vi er. Dette arbeidet er allerede i gang.

XXL har vært en fantastisk reise. På 18 år har vi vokst fra ingenting til Nordens største sportskjede med virksomhet i 5 land og over 6500 ansatte. I denne ekstreme vekstperioden har vi ikke klart å sikre at våre verdier har blitt etterlevd godt nok. Det må vi innrømme. Her har vi ikke vært gode nok.

XXL skal være den beste arbeidsplassen i sportsbransjen. For våre ansatte, og gjennom nettopp dem, skal vi fortsette og tilby et eldorado av kjente merkevarer, til markedets laveste priser, med best mulig service og tjenestetilbud på nett og i butikk.

Ja, vi kommer til å fortsette å være resultatorientert, ja, vi og våre medarbeidere kommer fortsatt til å være hardt arbeidende, ja, vi kommer til å dyrke vinnermentalitet, lagfølelse og entusiasme. Men vi kommer til å forandre oss. Vi skal bli bedre på å etterleve våre verdier i alle ledd.

Sammen med mine 6500 kollegaer skal vi gjøre det arbeidet som kreves av oss. I XXL skal vi leve opp til verdiene våre, slik at vi kan fortsette å levere det vi skal levere til både medarbeidere og våre kunder våre, på den måten de fortjener.

Arbeidet er allerede i gang.

Anders Kjellén, Retail Director XXL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer