I et populært Facebook-innlegg fra 31. mars går partiet Rødt hardt ut mot Solberg-regjeringens skattepolitikk, som de mener raserer velferdsstaten.
«Åtte år med skattegaver til de rikeste har ført til 34 milliarder mindre i felleskassa. Kanskje er det derfor regjeringa har sett seg nødt til å kutte i brillestøtten, studiestøtten og arbeidsavklaringspengene?» skriver de i posten.
Den er billedlagt med et vanntomt forfallent basseng. Bildet har påskriften «Når de rike får skattekutt, får resten av oss velferdskutt».
Den observante leser vil imidlertid gjenkjenne motivet; det er fra «den forbudte byen» Wünsdorf utenfor Berlin, et velkjent turistmål langt utenfor den norske velferdsstatens rekkevidde.
Wünsdorf er mest kjent for å ha vært sentral militærbase både i Nazi-Tyskland og for sovjetere i DDR. Som en overlevning fra sistnevnte står en forfallen Lenin-statue utenfor Haus der Offiziere (Offisershuset), bygget som huser svømmebassenget.
Bakgrunnen manglet
Rødts kommunikasjonsansvarlige, Iver Aastebøl, sier partiapparatet ikke var klar over at bassengbildet stammer fra det historiske stedet i Tyskland da de valgte å illustrere Facebook-posten med det.

- Vi fant bildet på en bildetjeneste for illustrasjonsbilder; det sto ingenting om bakgrunnen. Det bør være åpenbart for alle at det er ment som et illustrasjonsbilde, og at bildet ikke er bokstavelig ment, sier Aastebøl til Dagbladet, og fortsetter:
- Å bruke illustrasjonsbilder på den måten er helt vanlig, både for partier og for mediene. Men nå som vi er klar over bakgrunnen for bildet, er det naturligvis ikke så aktuelt for oss å bruke det igjen.
Ikke helt presis bildebruk av organisasjoner og instanser er ikke et nytt fenomen. I 2019 omtalte TV 2 at Rovdata valgte å bruke bilder av en dyrepark-ulv til en informasjonsplakat fordi det var vanskelig å finne bilder av frittgående ulver i vinterpels.
Tomme svømmebasseng er en gjenganger som kampsak i norsk politikk. Foran stortingsvalget i 2005 lovet Jens Stoltenberg og Ap å fylle landets basseng, med begrenset innfrielsesrate.

OL-treningsbasseng
Stedet, som ligger i skogen ca. 5 mil sør for Unter den Linden, har en lang og broket historie. Ved inngangen til første verdenskrig, huset det 243 kvadratkilometer store området Europas største militærbase, for det tyske keiserrikets hær, ifølge Abandoned Berlin.
I mellomkrigstida fortsatte Wünsdorf å spille en viktig rolle i Weimarrepublikken, og en militær idrettskole ble anlagt på stedet. Det avbildede bassenget ble blant annet brukt til trening for svømmere som skulle delta i Berlin-OL i 1936, ifølge Urbex.nl.

Ektemannen drept og datteren kvalt
Etter nazistenes maktovertakelse i 1933 ble Wünsdorf gradvis rustet opp og utbygd, til det til slutt utgjorde et gigantanlegg som huset det regulære militæret, Wehrmachts, overkommando, med et komplekst nett av bunkere og tunneler.
Basen ble kalt «Wehrmachts nervesystem», ifølge Frankfurter Allgeimeine Zeitung. Blant annet sendte kommunikasjonssentralen på stedet ut kommandoer til tyske tropper overalt hvor de befant seg i verden under krigen.

Egen «by»
I 1945 ble basen først bombet, for så å bli inntatt av Den røde hær i april.
Etter krigen ble Wünsdorf liggende i den sovjetiske okkupasjonssonen, seinere DDR. Sovjeterne anla sin største militærbase utenfor Sovjetunionen på stedet, som ble kalt «Lille Moskva», med titusenvis av innbyggere, både militære og sivile. I praksis var dette en egen by med skoler, butikker og bedrifter.
Etter Tysklands gjenforening og Sovjetunionens oppløsning ble basen forlatt av de siste russiske troppene i 1994. Siden er Wünsdorf delvis blitt omgjort til boliger, delvis er bygningene latt stå som de ble forlatt - som attraksjoner for skuelystne.
Dette omfatter idrettsskolebygningen, som også tjente som offisersbolig, med nevnte basseng og et teater. I tillegg kan turister se stedets sykehus, vakttårn og rakettbunkere.