Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Legger seg nærmere nazismen

Forsker Lars Gule sier at Anders Behring Breivik har lagt seg tettere opp mot nazismen i sin forklaring i retten enn han har gjort i Manifestet.

INTERESSERT: Forsker Lars Gule sier det var interessant å oppleve at Anders Behring Breivik har lagt seg tettere opp mot nazismen enn han har gjort tidligere.
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
INTERESSERT: Forsker Lars Gule sier det var interessant å oppleve at Anders Behring Breivik har lagt seg tettere opp mot nazismen enn han har gjort tidligere. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under sin egen innledning og under eksamineringen i Oslo tingrett i går snakket Anders Behring Breivik overraskende mye om mellomkrigstida og grunnlaget for Hitlers maktovertakelse, i tillegg til å sammenlikne sin ideologi med kjente norske og europeiske nazister.

- Mye tydeligere - Behring Breiviks nazistiske holdninger er blitt mye tydeligere enn tidligere. Han representerer en hybrid form for naziistisk ideologi der han mangler de antisemittiske elementene. Samtidig bruker han den antisemittiske forestillingen om den onde jøde overfor muslimene. Han bruker begrepet al-takiyya som er et teologisk begrep utviklet av shiateologene. Breivik bruker begrepet om at en muslim pr. definisjon er en løgner. Han snakker bare om troende og frafallende muslimer, sier forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

- Kommuniserer Gule mener at Anders Behring Breivik ser at han har muligheter til å kommunisere ut sine budskap til meningsfeller i flere land, at han gjør det med brev, men også fra sin plass i Oslo tingrett.

- Samtidig forstår tiltalte sine begrensninger fra sin plass i retten. En vesentlig del av det han forklarte i retten første dag ble formidlet ut gjennom mediene. Derfor er det også viktig at mediene avslører hans feil slik jeg ser det er blitt gjort i dagens aviser. Analyser av hans framstillinger blir ekstra viktig når såvidt mye blir referert fra retten, sier forsker Lars Gule.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!