Reagerer på avsløring:

- Legger seg på rygg

Regjeringen vil selge norsk melk og svin til Kina, og bruke statsminister Støres Kina-kontakt som brekkstang. MDGs Rasmus Hansson rister på hodet.

FÅR KRITIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre, her utenfor Downing street 10 etter møter med Boris Johnson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre, her utenfor Downing street 10 etter møter med Boris Johnson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dagbladet avdekket tirsdag interne regjeringsdokumenter som viser at Norge søker om å få eksportere svinekjøtt, melk og meieriprodukter til Kina.

E-postene og brevene avdekker også at regjeringen vil bruke Jonas Gahr Støres nylige samtale med Kinas statsminister som en brekkstang for å komme seg inn på det kinesiske markedet.

MDG-topp Rasmus Hansson er forbauset over planen:

- Det er overraskende at landbruksministeren driver sin egen eksportpolitikk overfor Kina, samtidig som både jordbruksoppgjøret og den norske Kina-politikken er oppe til full debatt, sier Hansson til Dagbladet.

Landbruksminister Sandra Borch (Sp) har ikke anledning til å kommentere saken, ifølge Landbruksdepartementet.

Menneskerettigheter

MDGs Hansson stusser på at brevene er blitt sendt til Kina uten å redegjøre for hvordan man samtidig ivaretar menneskerettigheter. Kina er blant annet anklaget for gjentatte menneskerettighetsbrudd mot uigurene.

Han peker på at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har understreket at hensynet til menneskerettigheter og demokrati er en viktig del av forhandlingene om en frihandelsavtale.

- Da er det påfallende at det plutselig dukker opp et eget eksportframstøt fra Landbruksdepartementet mot Kina. Hvor i dette er debatten om menneskerettigheter og demokrati og overvåkning, spør Hansson.

Stille i Senterpartiet

Det er ulike signaler fra Senterpartiet. Sandra Borch forsikrer kineserne om at hun ser fram til videre samarbeid.

Samtidig har hennes partifelle og regjeringskollega Sigbjørn Gjelsvik krevd full stopp i forhandlingene med Kina før partiet hans gikk i regjering i fjor høst.

Dagbladet har uten hell prøvd å få Gjelsvik, samt flere Senterparti-politikere på Stortinget, i tale. Parlamentarisk leder Marit Arnstad (Sp) vil ikke kommentere saken før hun har flere detaljer på bordet. Borch har heller ingen ytterligere kommentar.

- Rydde opp

Sp-topp Per Olaf Lundteigen forteller Dagbladet at regjeringen har «mye å rydde opp i».

- Din partifelle Gjelsvik peker på at Kina anklages for både menneskerettighetsbrudd og overvåkning av norske interesser?

- Ja, Kina anklages for mye, og vi importerer mye fra Kina, så da har vi mye å gjøre. Vi har mye å rydde opp i.

- Men du er ikke imot det regjeringen nå driver med?

- Nei, jeg ser ikke det store problemet. Vi omgir oss med kinesiske varer hver eneste dag, så jeg ønsker at vi skal ha en større grad av egenproduksjon i Norge og Europa. Det er linja, sier Lundteigen.

Han understreker at Kina er medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO) og sier han regner med at dette er innenfor regelverket.

- Jeg tviler på at det norske kostnadsnivået er konkurransedyktig i utlandet, men kanskje noen nisjeprodukter er det, sier Lundteigen.

Kritiserer lukkede brev

MDGs Rasmus Hansson mener regjeringen burde stilt åpne krav og at det er problematisk at regjeringen bare har kommunisert gjennom lukkede brev til kineserne, slik Dagbladet avdekket.

- Vi aner ikke hva som foregår og vet ikke om regjeringen stiller krav i det hele tatt. Frykten er at regjeringen fortsatt legger seg på rygg overfor kineserne, som de har gjort siden 2016.

- Men er MDG imot en frihandelsavtale?

- Vi er veldig skeptiske så lenge Kina er den staten de nå er, og så lenge regjeringen konsekvent nekter å være åpen om hva de faktisk snakker med Kina om. Vi har ikke prinsipielt noe imot at Norge har samkvem og samhandel med Kina, men det skal skje på grunnlag av åpenhet om menneskerettigheter, sier Hansson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer