Kivi-kontrovers:

Legger seg paddeflat etter dette

Dyreparken fikk New Zealand på nakken etter å ha fristet gjestene med med klapping av sårbar nasjonalfugl.

KONTROVERSIELT: En dyrepark i Miami er blitt møtt med rasende kritikk etter at det ble delt video som viste «kivi-klapping». Skjermdump: Twitter
KONTROVERSIELT: En dyrepark i Miami er blitt møtt med rasende kritikk etter at det ble delt video som viste «kivi-klapping». Skjermdump: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er gråbrune i fjærdrakta, på størrelse med tamhøns og mangler både hale og synlige vinger.

De fem artene i kivifamilien er blitt symbol på New Zealands unike dyreliv og er landets nasjonalfugl. Selv kaller new zealanderne seg for kiwier, og landet er kjent for å beskytte dyrelivet med nebb og klør.

Nå er det dårlig stemning mellom den amerikanske delstaten Florida og stillehavsnasjonen etter at en video fra Miami Zoo har gått viralt.

- Forferdelig

Det er naturfotografen Holly Neill som har publisert videoen som har resultert i massivt raseri. Opptaket, som er delt på Twitter, viser et såkalt «kiwi-treff», der dyreparkens besøkende klapper en kiwi ved navn Pāora.

I tillegg holdes fuglen - som er naturlig nattaktiv - under kunstig belysning.

- Behandlingen av denne stakkars kiwien i Miami Zoo er forferdelig. Jeg er så sint, skriver Neill i Twitter-innlegget som er sett over 250 000 ganger.

- Den holdes våken om dagen, til tross for at den er en nattaktiv art. Når den løper for å gjemme seg i en mørk boks, åpner de lokket. Det er opprørende å se.

Disney-preget

I et intervju med Dagsavisen forteller zoolog Peter Bøckman at alle pattedyrene forsvant fra New Zealand for 20 millioner år siden. Seinere har fuglene tatt flere av «jobbene» som tradisjonelt har tilhørt pattedyr.

NATTAKTIV: Ifølge IUCNs rødliste er alle KIVI-artene truet av utryddelse, i en eller annen grad. Foto: Shutterstock/NTB
NATTAKTIV: Ifølge IUCNs rødliste er alle KIVI-artene truet av utryddelse, i en eller annen grad. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Bøckman trekker paralleller mellom kivien og et dyr vi kjenner godt til her hjemme.

- Se for deg en grevling. Den har ikke all verdens syn, men god luktesans og føler rundt seg. Sånn er også kivier, forklarer zoologen til Dagsavisen før han fortsetter:

- Kivier er en av de få fugleartene som er nattdyr. Det gjør den følsom for berøring. Å bli dratt ut for å klappes i lyset, passer ikke kivier.

Han er ellers ikke overrasket over at opptaket er gjort i en amerikansk dyrepark.

- Amerikanere har en Disney-følelse av hvordan dyr fungerer.

Krever Pāora returnert

Den aktuelle videoen har resultert i en nettbasert underskriftskampanje som har som mål at fuglen skal sendes fra Miami tilbake til hjemlandet New Zealand.

– Han blir utsatt for sterkt lys fire ganger i uka, håndtert av mange fremmede, klappet på sine følsomme værhår, ledd av og vist fram som en leke, skriver new zealanderen Jeseka Christieson som står bak kampanjen.

Underskriftskampanjen har som mål å nå 15 000 signaturer. I skrivende stund torsdag har snart 13 000 satt sitt navn på kampanjen.

Også på regjeringsnivå har videoen vekket engasjement.

I en Twittermelding skriver New Zealands departement for bevaring at de vil diskutere situasjonen med amerikanske Association of Zoos and Aquariums.

«Fornærmet en nasjon»

Det tok ikke lang tid før Zoo Miami gikk ut og la seg flate som følge av all kritikken.

- Jeg gikk til dyrehagens direktør med en gang og sa «vi har fornærmet en hel nasjon», fortalte en talsperson for Miami Zoo i et radiointervju med den newzealandske allmennkringkasteren RNZ.

KUJAKT: Cowboy-veteran fanger ku på motorvei. Video: KameraOne Vis mer

I en offisiell unnskyldning beklager dyreparken på vegne av alle sine ansatte for det stresset som videoen har medført. Videre bedyrer de at «kivi-treff» er avlyst med øyeblikkelig virkning.

Da New Zealands statsminister Chris Hipkins ble spurt om hva han tenkte om Pāora-kontroversen, svarte han ifølge The Guardian følgende:

- Det viser at kiwier er stolte av vår nasjonalfugl når de er i utlandet, og at de tar grep hvis de ser kivi blir mishandlet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer