Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legger skylda for drukning på menneskesmuglere

357 flyktninger led drukningsdøden på vei til Australia på torsdag. Australske myndigheter legger all skyld for katastrofen på menneskesmuglere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australia legger alt ansvar for utenfor den indonesiske øya Java på menneskesmuglere.

357 mennesker druknetda den overlessede båten sank på vei til Christmas Island. Det var 421 mennesker i båten som la ut fra Lampung på den indonesiske øya Sumatra torsdag. De fleste om bord var irakere, og overlevende har fortalt at de betalte mellom 800 og 1.900 dollar, eller opp til 17.000 kroner, for å bli med båten som skulle ta dem til den australske øya Christmas Island. De har også fortalt at 20 ble satt i land på ei øy like etter at båten hadde forlatt Lampung, fordi de ikke torde å bli med videre. Båten sank sørvest for Java. Svært mange druknet mens de lå i vannet, sier Australias immigrasjonsminister. Det tok nesten ett døgn før hjelpen kom i form av lokale fiskere som plukket opp 44 overlevende.

De får behandling på sykehus på Java for bruddskader, kutt og sjokkskader.

En åtte år gammel gutt mistet 21 slektninger i forliset. Indonesiske sjøfartsmyndigheter sier det ikke ble satt i gang noen offisiell leteaksjon fordi det hadde gått for lang tid etter forliset.

Tampa

Det var i samme havområde, men langt nærmere Christmas Island, at det norske lasteskipet «Tampa» reddet 438 skipbrudne i august og deretter ble nektet å sette dem i land på Christmas Island. I åtte dager befant skip og mannskap seg i en svært belastende situasjon, før flyktningene ble hentet av et australsk marinefartøy og prakket på stillehavsøya Nauru.

De internasjonale reaksjonene på Australias handlemåte var sterke. Både rederiet og kaptein Arne Rinnan advarte den gangen mot konsekvensene av at Australia nektet å ta i land de skipbrudne: Heretter kan skip komme til å unnlate å komme til unnsetning når folk er i havsnød.

Det er ingen opplysninger som tyder på at det var tilfelle utenfor Java fredag.

Ingen vet hvor mange båter som er gått ned og hvor mange som har druknet under overfarten fra Indonesia til Australia de siste årene. Australske myndigheter sier de har tatt imot altfor mange asylsøkere. Landet forsterket sitt vakthold etter Tampa-episoden.

Båter blir tvunget til å gjøre vendereis, eller asylsøkerne fraktes til Nauru og andre stillehavsøyer av australsk marine.

Valg

Det er valg i Australia 10. november, og statsminister John Howards konsekvent harde linje har støtte fra et overveldende flertall av velgerne. -Dette er en tragedie, men båten sank i indonesisk farvann og vi hadde ikke noe med det å gjøre, sa Howard til en radiostasjon i Perth tirsdag. Opposisjonsleder Kim Beazley legger i likhet med Howard alt ansvar på indonesiske menneskesmuglere, men utnytter samtidig tragedien ved å peke på at Howard har mislykkes i å få i stand en avtale med Indonesia om å stanse smuglerne. Beazley forsikrer at han skal få avtalen i havn hvis han vinner valget. Australia har ikke klart å reparere forholdet til Indonesia etter at Australia ledet den flernasjonale fredsbevarende styrken på Øst-Timor i 1999. Skitten debatt Men det er kritiske røster i Australia: Hvor var båten da den sank? Visste vi eller Indonesia at den var i vansker? Sendte båten ut nødsignal, spør en kommentator i Sydney Morning Herald tirsdag. - Tre hundre og femtisju mennesker er døde. De var desperate ofre for en grusom korrupt handel, de betalte med sine liv i et håpløst forsøk på å finne håp i vårt land, slås det fast i lederen. - Og hva gjør våre ledere? Starter en vemmelig debatt med gjensidig skittkasting, og alt handler bare om å score stemmer på det som er vår sørgelige «politikk» overfor flyktningene, heter det i lederen. 24 av dem som druknet og seks overlevende hadde fått innvilget flyktningstatus i Indonesia for minst et år siden, men hadde ikke klart å finne et tredjeland som ville ta imot dem, sier en lokal representant for FNs høykommissær for flyktninger i Indonesia.

(NTB)

Hele Norges coronakart