- Legger skylda på barna

Bistandsadvokaten til to av barna reagerer på stefarens forklaring.

REAGERER: Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen reagerer på tiltaltes forklaring i retten. Her sammen med de andre bistandsadvokatene i saken Henning Svalheim og Anne Kristine Bohinen (t.h). Foto: Tomm W. Christiansen
REAGERER: Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen reagerer på tiltaltes forklaring i retten. Her sammen med de andre bistandsadvokatene i saken Henning Svalheim og Anne Kristine Bohinen (t.h). Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): I går startet rettssaken mot to kvinner og tre menn som er tiltalt i overgrepssaken fra Alvdal.

Like etter at retten var satt av administrator Tom Urdahl måtte de fem tiltalte reise seg og ta stilling til de svært alvorlige anklagene mot dem. Den eneste som erkjente helt skyld var en 63 år gammel nabo som er tiltalt for medvirkning til overgrep.

Nekter voldtekt og incest Den antatte hovedmannen (64), som startet sin forklaring i retten i går, sa seg delvis skyldig i overgrep mot sine to stebarn. Han svarte nei på påstandene om voldtekt. Det gjorde også den hovedtiltalte kvinnen (46).

Hun nekter også for incest. Hun erkjente delvis skyld i overgrep mot sin egen sønn. Aktor, statsadvokat Iris Storås, varslet at hun vil legge ned påstand om forvaring for de to.

De to siste tiltalte, et foreldrepar (46), svarte konsekvent nei på alle tiltalepunktene mot dem.

- Legger skyld på barna - Vi er godt fornøyde med første dag, sier aktor Storås til Dagbladet.

I dag fortsetter stefaren sin forklaring før den medtiltalte ekssamboeren overtar. Det er lagt opp til de tiltaltes forklaringer resten av uka.

Advokat Inger Johanne Reiestad Hansen bistår to av ofrene. Hun reagerte på tiltaltes forklaring i retten i går.

- Det virker som han forsøker å legge noe av skylda over på barna. Det reagerer jeg på, sier hun.

Den tiltalte 64-åringen forklarte i retten at han ofte tok bilder i huset fordi han ønsket å dokumentere det som skjedde der og at det kunne brukes som bevis senere.

- Hvis han var så opptatt av å dokumentere det som foregikk, burde han ha varslet politiet, sier hun.
Sendte bekymringsbrev Selv forklarer han det med helseplager og at han i dag angrer på at han ikke varslet selv.

- Han er lettet og følte han kom godt i gang. Han følte seg utkjørt og ikke sterk nok til å si fra der og da, sier advokat Sverre Næss som forsvarer 64-åringen.

Først i 2008 da mannen hadde flyttet til Spania, sendte han et bekymringsbrev til Barnevernet i Alvdal, som ble starten på etterforskning.

Sammen med to overgrepsbilder han har tatt selv sto det følgende tekst:

- Fjern den Alvdal-kvinnen fra sine barn. Avskyelig.